zaterdag 19 juli 2014

Verleden en toekomst bestaan slechts voor zover wij eraan denken: moedervlekken in de gelaatkunde

In de gelaatkunde wordt er op buitenlandse internetsites doorgaans veel over "het lot" geschreven. In de Chinese gelaatkunde gelooft men dat het gezicht is als een boek. Je kan het hoofdstuk voor hoofdstuk lezen. Moedervlekken en littekens hebben volgens de Chinese face reading allemaal een betekenis. De Chinese gelaatkunde is erg breed en divers, dus dat kleine vlekje naast je oog of boven de lip zou zomaar een bijzondere boodschap kunnen bevatten! Een aantal dagen geleden werd ik over dit onderwerp gemaild door een mooie en alleraardigste dame. Zij stelde mij een boeiende vraag over haar moedervlek. Het vlekje naast haar neus, dat zij haar hele leven al bezat, was van vorm gaan veranderen. Hierdoor was het noodzakelijk geworden om het te laten verwijderen. Voordat ze afscheid nam van het tekentje, wilde zij graag van mij weten wat de betekenis ervan kon zijn. Ooit had een man haar aangesproken en gezegd dat het iets te maken had met de lengte van haar leven. Nou ja, dat vind ik persoonlijk een vrij gewaagde uitspraak.

Moedervlekken bij groot en klein, een boodschap? (Met dank aan Pien en Hanneke!)

Voorspellende gelaatkunde tekens?


De theorie achter het ontstaan van een moedervlekje is dat er een concentratie van energie plaatsvindt op één en dezelfde plaats. De aanhangers van de Chinese gelaatkunde geloven erin dat wanneer een vlekje veranderd, er ook een verandering optreedt of gaande is in het leven van de bewuste persoon. Leuk om te weten is: al laat men het vlekje wegnemen, de betekenis zal blijven. Simpel vanwege het feit dat er een litteken zal verschijnen op de plek van de ingreep. De verschijning verandert, maar de boodschap blijft.
Ihlja: creatief "vuur-gezicht" MET moedervlekjes, geen sproetjes!
Ooit hebben de oude Chinese wijsgeren prachtige namen voor de gelaatstekentjes bedacht zoals: "the stolen spous" die zich bevindt op het midden van een van de wangen of de "phoenix pearl" die te zien is als een verdikking op het midden van de bovenlip. De gelukkige bezitter van de laatste zou opgroeien tot een gelukkige volwassene die het talent heeft tot communiceren ;-)
De plaats waarop een moedervlekje ontstaat geeft in de Chinese gelaatkunde informatie over het onderwerp waar het mee te maken heeft en de leeftijd waarop iets een rol speelt of gaat spelen. De kaart van de 12 paleizen en de kaart van 100 levensjaren worden hierbij gebruikt om de locatie te bepalen. Hierover is voldoende stof te vinden op "het net'.
Daarbij komt nog dat ook de zijde van het gezicht een betekenis heeft, dus links of rechts. Hierbij bedoel ik de zijde van het gezicht, bezien vanuit de persoon zelf! Eén van de grote namen in de moderne Chinese face reading is Joey Yap, hij schreef hierover een leuk en duidelijk boek te weten "Mian Xiang" (gewoon te koop bij Bol.com), waarin hij ook de moedervlekken duidt. Een echte aanrader!
Belangrijk om te weten is dat sproetjes niet vallen onder de noemer moedervlek. Sproeten horen bij het vuurtype, zoals ook rood haar, krullen, kuiltjes, gleufjes en scherpe gelaatstrekken. Moedervlekken is een apart hoofdstuk binnen de Chinese gelaatkunde. Ihlja, de dame op de foto, is een prachtig voorbeeld van een gezicht met veel vuurelementen. Haar krullen, scherpe binnenhoeken van haar extraverte stralende ogen en de puntige cupidoboog (bovenlip) verraden een passionele en creatieve aard. (En voor de nieuwsgierige, klik hier voor haar werken) Zij heeft aardig wat moedervlekjes, je zou bijna gaan twijfelen of dit sproetjes zijn of moedervlekjes. Wanneer je op de foto klik, wordt de vergroting van de foto weergegeven voor een betere beoordeling.

Links en rechts, mannen en vrouwen

De linkerzijde staat in de Chinese gelaatkunde voor de kant van de mannen (Yang) en rechts staat het voor de zijde van de vrouwen (Yin). In de TCM (Traditionele Chinese Medicijnleer) is dit uitgebreid terug te vinden. Ik hoor heel vaak dat mensen, die wat over gelaatkunde hebben geleerd of gelezen, deze zijden met elkaar verwarren. Ze denken dat rechts mannelijk is en links vrouwelijk. Dat komt omdat wij in Europa de gevoelskwesties doorgaans associëren met vrouwelijkheid en het rationele met het mannelijke. In de westerse gelaatkunde staat de linkerzijde dus inderdaad voor gevoel en privé zijde en rechts duidt men als rationeel en buitenwereld gerelateerd. Voor de dames (en/of heren) die regelmatig laten epileren of harsen: de linkerzijde is gewoonlijk pijnlijker dan de rechterzijde. Let er maar eens op!


"Verleden en toekomst bestaan slechts voor zover wij eraan denken"
~Alain~

1 opmerking: