woensdag 9 juli 2014

Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk...

Afgelopen maandag vond de workshop psychognomie bij kinderen plaats. De een na de andere enthousiaste cursist kwam aan op de mooie locatie van de Brabantse Kluis. Het werd een mooie en leerzame dag. Serieuze kost en een berg theorie, maar gelukkig was er tussendoor ook nog wat tijd voor een lach!

Eigenlijk was ik voornemens om een aantal interessante gelaatkundige foto's te maken, maar in mijn enthousiasme ben ik dat gewoon vergeten :-). Wat er overbleef was een aantal gezelligheidskiekjes van de lunchpauze. Even tijd voor ontspanning en een bezoek aan de kalfjes waarbij men grappend een aantal koeien schedelkundig ging ontleden.
Met dank aan alle deelnemers voor deze leerzame dag!

Ik mag zeggen dat ik trots ben op alle cursisten omdat ik merkte dat er gaandeweg de dag veel is opgestoken. Hierdoor waren ze aan het einde van de dag in staat om een aantal vrij ingewikkelde karaktercombinaties frenologisch vast te stellen en te vertalen naar mogelijk gedrag!

De haren rijzen me te bergen?

Tijdens de workshop kwamen er ook veel goede vragen naar boven drijven. Bijvoorbeeld of het mogelijk is om met haardracht, hetzij onbewust, een statement te maken.

Het is inderdaad mogelijk om middels haardracht iets te vertellen over dat wat een mens bezig letterlijk houdt in het hoofd. Daarbij is kennis van de frenologie of schedelleer nodig. De theorie erachter is dat er zich op het hoofd 42 plekken bevinden die allen iets zeggen over de verschillende karaktereigenschappen. Daar waar het haar letterlijk omhoog gaat staan, zou het iets kunnen vertellen over de gemoedstoestand. Haren kunnen omhoog gaan staan door een plaatselijke subtiele reactie van de hoofdhuid, onder invloed van het zenuwstelsel. De plaatsen waar we dit vaak tegenkomen zijn bijvoorbeeld de kruin of de zijkanten van het hoofd. Harenlezen is eigenlijk een vorm van het duiden van lichaamstaal. Ik heb al vaak tijdens een gesprek leuke "haar veranderingen" zien ontstaan.
Het gaat dan vaak zo dat iemand jeuk krijgt, (door de reactie), krabt en er een "verborgen" boodschap verschijnt ! Uit ervaring weet ik dat het vaak klopt bij de frenologische plaats  op het hoofd. En wanneer je dat uitspreekt, zijn mensen vaak hoogst verbaasd!

Laat ik opnieuw benadrukken dat dit nooit wetenschappelijk onderzocht is (behoudens de verandering van de huid onder invloed van het zenuwstelsel), maar het een te leuke vorm van microsignalen is, om het niet weer te geven.
Let erop en kijk ernaar en trek daarna je conclusie!

Grietje en haar vele verschijningsvormen. Een voorbeeld van een beweeglijk kind met dito haardrachten. (Met dank aan Rianne!)

Een andere vorm die we zien is het maken van staarten, vlechten en knotjes. De plaats waarop de haarversiering zit, geeft dan de informatie. Onbewust weten handen de weg! Ik zie het zo vaak gebeuren, mensen die een aantal verschillende kapsels creƫren tijdens de dag of op het werk. Leuk om naar te kijken en in mijn nieuwsgierige geval vraag ik vaak ook na of mensen de verklaring ervan herkennen in het moment. Het antwoord is niet zelden een verbaasde "JA"!
In het geval van haardracht bij jonge kinderen is het zo dat de gedachten/wensen van degene die het kapsel aanbrengt meespelen. Bij kinderen zien wij vaak de ingevlochten haren, wat staat voor structuur aanbrengen. Ook de twee staartjes links en rechts, vrij hoog op het hoofd zie ik vaak in de peuterleeftijd. Dit zijn de plaatsten van de behoedzaamheid of te wel de remmende factor op "gevaarlijk" of conflicterend gedrag op deze leeftijd ("nee" zeggen). Op latere leeftijd gaan kinderen ook vaak zelf aangeven wat voor kapsel zij wensen en laten zij hun eigen gevoelens spreken in hun haardracht.

Het is absoluut niet de bedoeling om grijze haren te krijgen van bovenstaande theorie, in tegendeel. Zie het als iets leuks dat je wellicht extra informatie kan geven over het wel en wee van de medemens. Gewoon zo....beoordeel, zonder oordeel en voor het beste resultaat begin je natuurlijk bij jezelf!


"Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk... dat is de echte werkelijkheid."
~Aristoteles~

1 opmerking: