maandag 12 mei 2014

Gelaatkunde opent de ogen!

Dat is wat ik heb mogen ervaren nadat "mijn" stukje over gelaatkunde bij de Social Club van BNN was verschenen! Want afgelopen donderdag was het dan eindelijk zover en werd de opname, die bij mij thuis was gemaakt op vorige week dinsdag, uitgezonden op Nederland 3. Velen zaten al met open ogen klaar voor de buis, al dan niet met popcorn of een bakje chips. Ikzelf was, grappig genoeg, niet in de gelegenheid om het op het moment suprême te bekijken. Ik zat namelijk ter gelegenheid van mijn 26 jarige relatie met mijn lieverd in een sfeervol restaurant voorzien van pianist, die toch duidelijk wat gelaatkundige overeenkomsten had met Ivo Niehe.....
Uit enige bezorgdheid voor een ware verpletterende gms bom, had ik al vroegtijdig besloten om mijn telefoon uit te schakelen. Dus eenieder die niet binnen een paar minuten reactie had, kent dan nu de reden :P
En jawel....ik heb daadwerkelijk een overweldigend aantal reacties op het programma gehad zeg! Reacties van allerlei aard: talrijke lieve appjes, mails, telefoontjes en sms'jes. Veel goede vragen en ook wat gekke (waar mijn mond soms van openviel), allerlei meningen, complimenten, nieuwe volgers en een heel aantal extra blogbezoekers in een paar dagen tijd!
Het was heel leuk om een analyse te doen bij presentator Jan Versteegh. Er werd vooral ook veel gelachen tijdens de opname, gelukkig maar want een goede dosis humor houdt  het leven soepel ;-)

Goeie kop

Dat was de slotzin van het 5 minuten durende item met BNN. In feite geldt dat voor iedereen (sorry Jan:-), want elk mens is prima zoals hij of zij is.
Met Jan en in de spiegel de cameraman ;-)

Ik heb opnieuw gemerkt dat er een klein aantal mensen nog immer de indruk heeft dat gelaatkunde een stempel wil drukken op een mens, of iemand in een hokje wil plaatsen. Daarbij komen ook altijd weer wat oude koeien naar boven en dat is logisch, want gelaatkunde en zeker de frenologie is helaas niet geheel vrij van blaam in de geschiedenisboeken.
Toch blijft het voor mij nog altijd zeer de moeite waard om iedereen te laten weten dat de hedendaags gelaatkunde, als onderdeel van de praktische mensenkennis, niets meer te maken heeft met deze taaie, oude en vooral ook smakeloze koeien. Tijden veranderen, evenals wetenschappelijke inzichten. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat het beoefenen van gelaatkunde veel kennis en vaardigheden vereist en het geen grappige  hobby is die wordt uitgeoefend door "de meestal gescheiden vrouw van middelbare leeftijd met spirituele gaven", laat staan dat het door een simpel computerprogrammaatje uitgevoerd zou kunnen worden.
Gelaatkunde is slechts een klein onderdeel van het "lezen" van een persoonlijkheid. Dat wordt heel vaak vergeten of is gewoonweg onbekend. Het is absoluut onmogelijk om een diepgaande analyse van een persoon te maken, op basis van enkel het gezicht.

Wie ben ik.......?

Het gezicht kan uitsluitend iets vertellen over hoe een persoon zich zal manifesteren in de communicatie met de wereld buiten hem/haar. Of beter gezegd: dat wat hij of zij wil dat de mensen van hem zien. Het lezen van een gezicht is dus maar een beperkt onderdeel van dat wat een mens uitdrukt. Lichaamstaal, aangezichtsspieren die getraind zijn door emoties en mimiek, botstructuur, temperament en lichaamsbouw verraden echter nog veel meer!
Mensenkennis staat tegenwoordig volop in de belangstelling en wordt op veel universiteiten over de hele wereld onderzocht. Zo zijn er tegenwoordig bewijzen voor de relatie tussen de vorm van beenderenstructuren in gezichten en het hormoon testosteron. Een ander boeiend onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met een breder hoofd zich daadwerkelijk stelselmatig anders gedragen dan mensen met een smal hoofd. Dit is nog slechts het topje van de wetenschappelijke ijsberg.

Voor degene die het levendige interview/analyse moment van Jan in het BNN programma  "De social club" nog niet heeft kunnen bekijken volgt hier de link of klik op het ingesloten filmpje!

 
Graag wil ik iedereen die op wat voor wijze dan ook heeft gereageerd van harte bedanken! Fijn om te weten dat de interesse in het menselijke en de mensheid zo groot is!

“When you stop expecting people to be perfect, you can like them for who they are.” 
~Donald Miller~


Geen opmerkingen:

Een reactie posten