maandag 27 januari 2014

Van rups naar vlinder, een gelaatkundige omvorming. Sanne Heijnens gelaatkundig geanalyseerd.


Veel mensen zijn vandaag de dag bezig met allerlei vormen van transformatie. Het zit in de mens om op zoek te zijn naar veranderingen en verbeteringen. Ook op het gebied van gelaatkunde zijn er allerlei vormen van metamorfoses denkbaar. Het kan hierbij gaan om een correctie of verandering op gebied van cosmetische chirurgie, of heel simpel het aanbrengen van make-up op een andere wijze zodat het gezicht een andere uitstraling krijgt. Een hele andere variant van een metamorfose is die van iemand die het voor elkaar krijgt om diep vanbinnen een proces aan te gaan met zichzelf. Bijvoorbeeld in het geval van het verliezen van gewicht, letterlijke ballast. Door gewicht te verliezen gaan er ook aan de buitenkant dingen anders uitzien. Dat geldt voor het lichaam, maar ook voor het gezicht. Een hoofd- en gezichtsvorm kan werkelijk sterk veranderen dmv het verliezen van het gewicht. Dat wat er na het afvallen te zien is, is eigenlijk dichtbij de werkelijke kern van de persoon. Tenminste...als het past bij de typologie van de persoon!

In strijd met jezelf

Sanne is zo'n persoon die de innerlijke strijd met zichzelf heeft aan durven gaan, zij verloor in 1 jaar tijd zo'n 30 Kg aan lichaamsgewicht. Omdat ik Sanne regelmatig zie omdat zij een collega is van mij, viel mij steeds meer op dat de vorm van haar gezicht een soort van her-vorming onderging.
Sanne in transformatie, rechts na het verliezen van heel wat kilo's
Wat interessant is, is dat bij het afvalproces ook het gezicht gaat afnemen in volume. De plaatsen waar het smaller gaat worden, geven informatie over dat wat er in het innerlijk proces gaande is. Dat wat aandacht krijgt groeit, geldt immers ook voor de gelaatkunde. Dat wat groot of groter is, zijn de eigenschappen waar meer dan gemiddeld energie in wordt gestoken. En het omgekeerde werkt dus ook: dat wat minder groot wordt, zal een verandering in het karakter gaan geven en een minder uitgesproken eigenschap geven.

Bij het gezicht van Sanne zien we hetzelfde gebeuren! Op de linker foto zien we een grotere nadruk van het gezicht op het onderste gedeelte van het gezicht, bekeken vanaf de ooglijn. Voornamelijk bij de kin en wangen zien we een grote verandering. De zachte en gezellige vorm van de levensgenietser, maakt plaatst voor een daadkrachtige en vasthoudende aard. Dit zou kunnen betekenen dat Sanne in de loop van het afvalproces is toegenomen in daadkracht, discipline en standvastigheid. Haar communicatieve talent zal zich nog steeds laten zien, maar op een meer zelfbewuste en meer directe wijze omdat ze zichzelf meer durft neer te zetten. Dit is zichtbaar aan de verandering van vorm van haar neus.
Over het hele gezicht gezien lijkt alles opener, zonder extra laagje en met meer emotie. Sanne is na het verliezen van haar ballast aangekomen bij een diepere laag van haarzelf. Haar uiterlijk laat dit zien en zeker is dat ook haar omgeving gaat reageren op haar metamorfose, wat haar opnieuw zal helpen in het varen van haar innerlijke koers.

Conflicten van het lichaam

 

Wanneer we kijken naar het hoofd en het lichaam van Sanne zien wij in eerste instantie veel kenmerken van een beweger met wat interne geschillen. Niet alle lichaamsdelen zijn het eens met de bewegingsaard:
Sanne heeft lange benen die willen bewegen, maar de rondere vorm van de heupen en bovenbenen laten de structuur zien van het endodermale type. Dit type is gericht op doordachte beweging. Dit houdt in dat Sanne "moet" bewegen, maar de voorkeur zal geven aan wandelen i.p.v. hardlopen. De armen van Sanne zijn lang, haar schouderlijn breed en de handen zijn heel fijn van vorm. Ze wil doen, aanpakken maar alleen met gevoel. De gevoelsaard zien we terug in de romp van Sanne, die verhoudingsgewijs smal en kort is. Een romp van deze aard geeft aan dat de organen die het bevat ook fijn en klein van aanleg zijn. In het geval van zwaarder worden van het lichaam zal het zo zijn dat het lichaam in de problemen komt met verteringsprocessen omdat de organen meegroeien en als het ware in de knel komen in de kleine romp. Dit kan zich uiten in darmproblemen zoals obstipatie of maagklachten. De lever zal gifstoffen niet kunnen verwerken en raakt overbelast. De persoon zal sneller moe zijn en zich minder fit voelen en de huid kan wat onrustiger ogen.
Kijkende naar bovenstaande past het veel beter bij de structuur van Sanne om te zijn zoals zij nu is, dus minder zwaar. Het gewichtsverlies zal haar vitaler, gezonder en actiever maken.

Het is van groot belang om te weten dat het extreem verliezen van gewicht niet voor ieder mens gezond is. Het is namelijk zo dat in het geval van een grote ronde of breed gevormde romp de organen groter zijn dan gemiddeld. Dit wil zeggen dat dit menstype meer te verteren MOET hebben. Zij kunnen het lichamelijk aan om meer dan gemiddeld te eten en het extreem afvallen zou ernstige tekorten in hun systeem kunnen veroorzaken. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in haarverlies, vermindering van de weerstand, vermoeidheid en buikpijn.


Heden en verleden 

 

Een mens is een dynamisch wezen. Continue zijn er veranderingsprocessen gaande, zowel lichamelijk als geestelijk. Het achterhoofd speelt hierin een grote rol wat betreft het verleden. Het gezicht laat zien hoe wij zijn omgegaan met onze levenslessen en hoe wij ons karakter willen presenteren naar de buiten toe. Sanne heeft een mooi rond gevormd en smal achterhoofd. Dit laat zien dat ze gevoelig is en selectief in mensen die zij toelaat in haar privéleven. In haar jeugd heeft ze door haar omgeving geleerd om communicatief direct te zijn en zich niet altijd aan te passen aan de wensen van een ander.
Onze omgeving zorgt er samen met ons voelen en denken voor, dat we de gelegenheid hebben om onszelf steeds beter te leren kennen en terug te vinden. Zoals een oud spreekwoord zegt:"Als de discipel er klaar voor is, verschijnt de meester" en Sanne is bereid om de meester te zoeken, te vinden en te leren kennen. 

Reactie van Sanne

Lieve Peggy,
Wederom een super blog van jou! En dan nu met mij en mijn transformatie erin verwerkt!
Je had het over mijn neus die veranderd is, nou hij is nu nadrukkelijk aanwezig in mijn gezicht!
Je beschrijft mijn communicatieve talent, dit heb ik echt moeten leren. Onderbewust was het er misschien wel al maar nooit echt naar voren kunnen komen. In de meeste gevallen kan ik nu goed communiceren maar kan hierin verder blijven ontwikkelen.
Over het bewegingstype kan ik me helemaal vinden, wandelen vind ik heerlijk, hoop dan ook dit jaar weer voor de 4e keer de Nijmeegse vierdaagse uit te gaan lopen. Vroeger vond ik hardlopen/joggen verschrikkelijk maar ben het, sinds mijn afval traject, ook weer gaan waarderen. Ik doe het steeds liever maar dan wel op een rustig tempo en rustig opbouwen maar stel mijn doelen wel steeds weer een beetje, scherper, bij.
Ik ben inderdaad iemand die van aanpakken weet, het liefst met gevoel. Ik ben een doener en leer dan bijvoorbeeld ook het makkelijkste. Zodoende heb ik in 2012 mijn opleiding verpleegkunde op de werken/leren manier kunnen voltooien.
De kleine romp met zijn 'problemen' die daaruit voort kunnen komen als je overgewicht hebt herken ik goed. Ik was destijds vaak moe. Nu ben ik veel fitter!!!
Vroeger wilde ik mij altijd aanpassen aan anderen en aan mijn omgeving. Ik ben nu wel wat directer geworden, ik hoef niet meer door iedereen aardig gevonden te worden, ook al is dat soms natuurlijk wel fijn. De assertieve en directe Sanne is wellicht voor sommigen confronterend en niet gewend maar ook dit is iets wat ik in mijn transformatie mee heb genomen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten