vrijdag 10 januari 2014

Een adembenemende persoonlijkheid! Een gelaatkundige analyse van Annelie Mooi- van Maanen.

Een bijzondere uiteenzetting in de reeks van mijn bloganalyses is de analyse van Annelie. Annelie is een persoon die al jarenlang leeft in mijn hart. Ik bewonder haar kracht en haar strijdlustige doorzettingsvermogen. Haar hele leven kampt ze namelijk al met ernstige gezondheidsproblemen. Ze heeft de taaislijmziekte ook wel bekend als cystic fibrosis.

Cystic Fibrosis (CF) is een ernstige aandoening die (vooralsnog) niet te genezen is. Het is één van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen. Bij CF zijn er problemen in meerdere organen. De belangrijkste klachten van CF zijn regelmatig terugkerende luchtweginfecties en problemen met de voedselvertering. De klachten worden veroorzaakt doordat de slijmklieren een abnormaal taai slijm afscheiden, vandaar ook de naam ‘taaislijmziekte’. (Bron)

In de benadering van de foto's van Annelie zul je dan ook zien dat ook de lichamelijke gesteldheid zichtbaar is in het gehele gezicht. Deze vorm van gelaatkunde heet de pathofysiognomie.

Klein maar fijn?

Annelie is klein van stuk, met haar 1.55 meter, haar kleine romp, de fijne gelaatstrekken, grote ogen en fijne haar valt zij wat betreft de structurenleer voornamelijk onder het type van de gevoelsaard of ectodermale type. Annelie is fijngevoelig en sfeergevoelig, haar kleine smalle romp laat zien dat haar vitale organen klein en sensitief zijn. Dat is een lastig punt voor iemand met een chronische aandoening als CF. Gelukkig leert ons lichaam om te overleven gaandeweg de jaren en ook bij Annelie zien we dat haar gevoelige persoonlijkheid zich al jong heeft aangepast aan haar zware lichamelijke- en daarmee ook geestelijke omstandigheden.
Annelie is namelijk gezegend met aardig wat breedtelijnen, te zien aan de schouderpartij en het hoofd. Breedtelijnen geven een lichaam de energie om te doen, om in actie te komen en de schouders eronder te zetten. Dat wil zeggen dat Annelie letterlijk zal gaan dwarsliggen als er zaken plaatsvinden die voor haar niet goed voelen of buiten haar persoonlijke normen en waarden liggen. Hoe breder deze dwarse lijnen verhoudingsgewijs zijn, hoe groter de weerstand is die iemand kan geven. In het geval van de kleine, fijne Annelie zou een persoon zich zeker kunnen verbazen met hoeveel weerstand en (dwarse) energie ze zich kan laten zien! Ook haar hoofd heeft een prachtige breedtelijn van vooroorspunt tot vooroorspunt. Dit wil zeggen dat haar herstel- en weerstandsvermogen bovengemiddeld groot is. Annelie kan zich doorgaans snel herpakken na een ziekte periode en wanneer dit niet gebeurd is dat een gegronde rede tot ongerustheid.

Lucht geven aan emoties

Wanneer we de linker- en rechter zijde van haar gezicht samenvoegen zien we aan de rechterzijde een wat introvert en enigszins afstandelijk ogende persoonlijkheid. De naar beneden neigende oog- en mondhoek rechts, geven een uitstraling naar de buitenwereld af van een minder optimistisch gestemde geest. Interessant is dat haar linker gezichtshelft juist een beeld geeft van een persoon met een rustig en optimistisch charisma! Annelie blijkt hiermee een verborgen optimist. Ze zal, naar de voor haar onbekenden, niet gauw laten zien dat ze diep vanbinnen ten alle tijden blijft hopen en geloven. Niet zelden is dit een houding die is voortgekomen uit eerder opgedane ervaringen en teleurstellingen. Dit kan zich naar de omgeving uiten in doemdenken en verbaal negatieve uitlatingen, eigenlijk in de hoop dat de omgeving haar het tegendeel zal gaan bewijzen en ze innerlijk kan blijven geloven in het goede.

Annelie's gezicht is redelijk in harmonie. Dat is een teken dat haar innerlijk bestaan een verbond aan het sluiten is met dat wat Annelie naar buiten toe kan en wil laten zien. Wanneer innerlijke belevingen en uiterlijk gedrag samen gaan werken, zal voor de buitenwereld het beeld van een persoon die in balans is gaan ontstaan. Door de balans in het gezicht zal iemand aantrekkelijker ogen en toegankelijker aanvoelen voor de omgeving.

Spiegel van gezondheid 

Naast het feit dat je gezicht een spiegel is van de ziel, laat het ook veel gezondheidsaspecten zien in reflexzones die zich uiten in het gelaat. Zo staan de lippen van een persoon voor de conditie van de darmen en zegt de kin iets over eventuele problemen in lage onderrug en bekken. Het gezicht geeft dmv vlekjes, verkleuringen, verdikkingen en lijntjes aan waar het lichaam om aandacht vraagt.

In het geval van Annelie zien we dat de neusvleugels klein en stug zijn, een weerspiegeling van haar longen die aangedaan zijn door de CF. De neusvleugels zijn bleek, wat een onderenergie aangeeft. Deze is voort gekomen uit het feit dat Annelie een longtransplantatie heeft ondergaan zo'n 4 jaar geleden. In het geval van een orgaantransplantatie zal het gezicht altijd een onderenergie laten zien in de reflexzone van het betreffende orgaan in het gezicht. Dit komt omdat de natuurlijke levensenergie (Helioda of Chi) van het eigen orgaan verdwenen is uit het lichaam. Een donororgaan kan de natuurlijke levensenergie van een orgaan nooit vervangen, simpelweg omdat het orgaan niet van de persoon zelf is, maar van een ander mens met een andere Chi.

Het gezicht vertelt zoveel meer dan wij beseffen. Het is een scala van boeiende geheimtaal en signalen. Mede wat betreft onze gezondheid kan kennis van de gelaatkundige ziekteleer tijdig ongeregeldheden in ons welbevinden onthullen. Hiermee krijgen wij een extra gelegenheid op een leven met een lange adem!

Reactie van Annelie

Ik ken Peggy natuurlijk al heel lang, maar elke keer blijf ik me verbazen over dingen die ze zo raak weet te verwoorden.
Ik heb altijd vóór mijn transplantatie het gevoel gehad dat ik mezelf niet kon en mocht zijn, want dan zou ik het niet redden. Nu ik een "nieuw" leven heb en de ruimte heb om meer van mezelf te laten zien zoals ik als persoon ben, voelt het nog het allerbeste. Ik heb eindelijk mezelf gevonden en durf dat ook met steeds meer mensen te delen.
Ik wil niet dat mensen de "afstandelijke"rechter kant zien, maar liever de mooie gevoelige linker kant.
Dank je lieve Peggy dat je dat mij weer hebt laten voelen en zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten