Lichaamstaal is ontzettend belangrijk. Er wordt vaak gezegd dat vrouwen snel de lichaamstaal oppikken omdat ze meer verbonden zijn met hun intuïtie.
Als eerste kijken we naar de vorm en gestalte samen met de uitstraling van een persoon. Elk mens is geboren met een bepaalde structuur (Kiembladtheorie). Elk "type" heeft op zichzelf al een bepaalde vorm van lichaamstaal: de fijner gebouwde mens zal niet snel lompe of dominante gebaren maken en bij een grote grof gebouwde man verwacht men geen extreem fijne gebaartjes en bewegingen.
Ook de uitstraling en energie die iemand laat zien is te verklaren vanuit de gelaatkunde (kraftrichtunsordnung). Een gezicht kan bijvoorbeeld stralend of mat zijn. Het kan een bepaalde spanning hebben of weerstand laten zien. Het hele lichaam doet mee aan het laten zien en het uitstralen van energie. Wanneer het gezicht en lichaam iets anders uitzenden binnen één persoon, zie je meteen al dat er iets niet klopt in wat deze persoon aan de buitenwereld laat zien.
Waar krabben we zoal? |
Ikzelf bijvoorbeeld vind het geweldig om mensen te observeren in de sportschool. Hop...op de crosstrainer en kijken maar! Heerlijk om te zien hoe mensen met elkaar omgaan. De verborgen interesse...of afkeer. "Jaaaaaah....het gaat goed hoor...alles lekker rustig", roept een benen trainende man. Ondertussen al krabbende achter het oor, waar de plekken die "strijdlust" en "levensdrang" worden genoemd zich bevinden. En zijn handen daarmee, voor mij, dus eigenlijk het tegenovergestelde beweren.
Soms is het voor mij zo hilarisch om te zien wat mensen zeggen met hun handen, dat ik mijn (glim)lach niet kan onderdrukken. Wat omgekeerd dan een verbaasde blik naar mij toe veroorzaakt.
Op mijn werk als kinderverpleegkundige is het kunnen duiden van microsignalen heel handig. Een kind dat zich vaak nog niet goed en duidelijk kan verwoorden, geeft altijd via lichaamstaal en microsignalen aan waar de grens ligt van veilig voelen. Door hierop tijdig op in te spelen kan je situaties verzachten of anders aanpakken, zodat het zich minder angstig hoeft te voelen.
Lichaam en geest werken samen, altijd en overal. Onze handen liegen niet want ze hebben geen mond! Daar waar wij met woorden nog kunnen faken en manipuleren, reageren de handen eerlijk en spontaan op dat wat wij denken en voelen.
Alweer zo'n leuk artikel om te lezen.
BeantwoordenVerwijderenFijn dat je je kennis zo goed kunt gebruiken in je beroep.
Hartelijke groetjes, Monique