vrijdag 19 april 2013

Chinese gelaatkunde: wie veel lacht, krijgt later de rimpels op de juiste plaats.

De Chinese manier van gezichten lezen, ook wel Siang Mien genoemd,  is iets bijzonders en een hele andere tak van sport dan de Westerse methode. Het is niet zomaar een hobby maar een eeuwenoude methode, waar binnen Nederland nauwelijks iets over te vinden is. Daar waar tegenwoordig de Westerse gezichtenlezers in overvloed hun diensten aanbieden, zijn er weinig die zich hebben verdiept in deze prachtige oude Oosterse leer.
 

Verleden, heden en toekomst

De klassieke methode van het Chinese gezichten lezen is oorspronkelijk afkomstig vanuit de Taoïstische filosofie. Het oudste Chinese schrijven over dit onderwerp wordt toegeschreven aan één van de belangrijkste filosofische leraren uit de Chinese geschiedenis: meester Guiguzi. Volgens de oude Taoïsten registreert het gezicht het verleden dat teruggaat tot aan de voorouders, weerspiegelt het het heden en voorspelt het de toekomst. Het gezicht laat volgens hen het verhaal over iemands leven zien.

Het traditionele gezichtenlezen was in de oude tijd veel meer dan een manier van waarzeggerij. Het werd ook gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, waar je het vandaag de dag ook nog steeds in terug ziet komen. Het helpt bij het stellen van een diagnose en het opstellen van een behandeling die past bij de patiënt.


In de Chinese gelaatkunde kijkt men naar heel veel aspecten binnen het gelaat. Het is een ware kunst en het heeft iets poëtisch. De Chinese techniek omschrijft  een verdeling van het gezicht in 100 jaren, waarbij een aantal posities in het gezicht bij de man anders liggen dan bij de vrouw. Daarnaast wordt er gekeken naar de 12 paleizen, de Yin en Yang factoren en beschrijft het de zogenaamde ministeries. Het vertaalt de bergen (de botten in het gezicht) en de rivieren (de vochtige gedeelten binnen een gezicht) en de vijf elementenleer.
De wenkbrauwen, ogen, neus, lippen, kin en oren worden met een grote zorgvuldigheid bekeken. Zo ziet men aan de scherpe uiteinden van o.a. ogen (inner canthus), neus en mond (cupidoboog) dat er letterlijk vuur aanwezig is in een persoon. De Nederlandse zangeres Anouk Teeuwe is hier een heel mooi voorbeeld van. Zij heeft zichtbaar veel van deze vuurelementen in haar gezicht, wat zich laat vertalen tot temperamentvol "vurig" en passioneel gedrag.


Levenslessen

Rimpels en lijnen in het gezicht zijn binnen de Chinese gelaatkunde het bewijs dat je je levenslessen hebt geleerd en worden meestal als een positief gegeven gezien. Moedervlekken, die men allerlei bijzondere benamingen geeft zoals "de dief" of "de parel in het bos", worden zorgvuldig bekeken omdat ze een waarschuwende betekenis of een teken van geluk in zich kunnen dragen.

De Chinese gelaatkunde is de kunst om vanuit het gezicht de samenhang tussen lichaam geest, energie en ziel uit heden en verleden te vertalen. Het opent een wereld van informatie over iemand, zonder dat er een woord wordt gesproken en het verraad meer dan je je ooit had kunnen voorstellen.



2 opmerkingen:

  1. Hoi Peggy,

    In de chinese gelaatkunde heb ik me nog niet zo verdiept, maar vind het wel erg interessant.
    Kun jij boeken aanbevelen?
    Ik heb wel een boek maar dat vind ik niet zó geweldig.
    En zoals je zelf ook wel zult weten. Als je hier eenmaal mee begonnen bent wil je steeds meer leren, haha!

    Groetjes, Monique

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Joey Yap heeft hele goede boeken gescheven opver dit onderwerp....gewoon te koop bij BOl.com!

    BeantwoordenVerwijderen