zondag 4 oktober 2015

Emoties tekenen op een gezicht! Gelaatkunde meets Illeke @ The Big Draw.

Ihlja aka Illeke ;-)
Vandaag was ik te gast op de Illeke workshop bij Hoppenbrouwers tekenen & schilderen in Eindhoven. Misschien kennen jullie deze talentvolle illustratrice nog uit een vorig blog van mij, die van de kiembladswitch (voor die het lezen wil klik hier). De workshop die Illeke vandaag hier verzorgd, is georganiseerd in verband met "The big draw". Dit is een event met een educatieve missie dat mensen wil aanzetten tot creativiteit en daarnaast tevens "de tekening" in het zonnetje wil zetten. Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt wat tekenen nou met gelaatkunde te maken heeft....nou, VEEL meer dan je denkt! (En ook ik dacht ;-))

Hoofdregels

Om een goede tekening te maken van een gezicht, zijn er wat regels om je aan te houden. Ihlja legt dat haarfijn uit tijdens haar tekenworkshop. Wat belangrijk is om te weten hoe je emoties weergeeft in een gezicht op papier. Wenkbrauwen spelen hier een grote rol bij. Eén voor één worden er verschillende emoties in het gezicht besproken: WAT zie je nou eigenlijk precies, wat verandert er als een emotie in het gezicht te zien is en...HOE teken je dat dan?
Concentratie!
Ondertussen spat de concentratie er vanaf bij de deelnemers. Zowel groot als klein zie je duiken in de papierenwereld van de menselijke emotie. Volop wordt er gepoogd om de emoties in de voorgedrukte hoofdjes op papier weer te geven. Geweldig om te zien dat elk mens, klein en groot "weet" hoe een boos, verdrietig, blij of verbaasd eruit ziet op papier. Zo bijzonder eigenlijk dat dit zo natuurlijk is. Een bewijs dat elk mens emoties lezen kan op een gezicht. Het zit in ons opgeslagen, hoewel toch ook duidelijk te zien is aan de tekenaars dat het de nodige inspanning en denkwerk vergt. De jongere telgen lijken er bijzonder genoeg wat minder moeite mee te hebben. Na een minuut of tien en 5 emoties verder heeft iedereen een mooi lijstje met hoofdjes en ja hoor, het is helemaal duidelijk welke emoties we horen te zien. Wat geweldig is dat! Iedereen is toch een beetje trots dat het zo goed gelukt is!

Prachtige emoties...
De volgende stap is het plaatsen van een gezicht in een getekend hoofd. Het klinkt wat raar misschien, maar ik had als gelaatkundige daar nog nimmer over nagedacht! Het blijkt dat je het gezicht optisch wat laag kan plaatsen op het hoofd wanneer je iemand jonger wil uitbeelden. Hierbij draait het om de verhoudingen van het hoofd en het gezicht. Logisch eigenlijk, want iedereen weet dat een baby een relatief groot hoofd bezit. Daarnaast hebben kinderen doorgaan een klein ondergedeelte van het gezicht en het gezicht is verhoudingsgewijs wat kleiner dan van een ouder
persoon. Leuk! Alles draait dus óók bij papieren gezichten om het kijken naar verhoudingen!

Aan het einde van de middag ging iedereen tevreden naar huis met kennis en creatie! Lijkt mij dat "The big draw" zijn doel hier zeker heeft bereikt!

1 opmerking: