woensdag 1 oktober 2014

De verborgen agenda van je lichaam.

Zoals ik jullie al eens eerder vertelde haal ik mijn inspiratie uit de dingen om mij heen. De mensen die op mijn pad komen tijdens consulten of er al heel lang opzitten zoals vriendinnen en collega's.
Ik heb de afgelopen jaren geleerd dat het een kunst op zichzelf is om te luisteren wat men mij tussen de regels te melden heeft, zowel verbaal als non-verbaal. Niet alleen omdat het mij verder brengt op mijn weg in de praktische mensenkennis, het kijken naar mensen en hoe zij zich door het leven heen bewegen als individu, maar ook omdat het aangeeft wat onze gemeenschappelijke lessen zijn en de herkenning in elkaars energie.

Wat vaak te zien is in groepen vrienden, collega's en zelfs in klantenkringen is dat je aantrekt wat bij je past. Een interessant onderwerp voor een blog, omdat de onderlinge klik meer is dan het "gewoon" aardig vinden van een persoon. Het heeft onder andere te maken met de verborgen agenda van onze lichamelijke structuur die voortkomt uit de kiembladenleer.

Laagje voor laagje

Zoveel mensen, zoveel kleuren. © Nico Nieuwland
Elk mens bestaat uit drie kiembladen. Elk kiemblad zorgt voor ontwikkeling van een bepaald gedeelte van je lichaam. In het (zeer) kort:
Het binnenste kiemblad (endoderm) zorgt voor onze spijsverteringsorganen, het middelste (mesoderm) voor ons bewegingsapparaat en het buitenste (ectoderm) voor onze huid, haren, nagel en het zenuwstelsel. Dit is echt een hele beknopte uitleg! In feite luistert deze uitleg veel nauwer, maar voor nu is dit voldoende om te weten.
Onder invloed van omgevingsfactoren, innerlijke groei en genetisch materiaal zullen de kiembladen zich verder ontwikkelen of laat ik zeggen: hun talenten laten spreken. Hiermee begint het spel van ons lichaam en ons leven. Niets is namelijk zo veranderlijk als een mens met zijn grote talent tot aanpassing aan de omstandigheden waarin die leeft. Doorgaans zullen er zich twee van de drie kiembladen vrij duidelijk laten zien in de uiterlijke vormen van een individu. Hierdoor kunnen we, ook zonder gelaatkundige kennis, op het eerste gezicht vaak al gevoelsmatig uitspraken doen over bepaalde eigenschappen zoals bijvoorbeeld de mate van innerlijke zachtheid, het talent om te verbinden of te ondernemen, de beweeglijkheid en gevoeligheid.

Eigenlijk bekijken we dus elkaar laagje voor laagje, op zoek naar waar onze overeenkomsten en verschillen liggen. Deels zijn de overeenkomsten zichtbaar in de uiterlijke verschijning waarbij wij, zonder het te beseffen, allemaal een beetje opzoek zijn naar onszelf in de ander: een gezamenlijk doel, idee, ideaal. Een groepsgeest ontstaat zo met een feest van herkenning en daarmee het gevoel van verbinding. Hier ligt dus de sleutel verborgen naar sympathie.

De wisseltruc

Elk mens kent in het bestaan grote levensfases, waarbij verschillende behoeften zich aandienen. Dit kan betekenen dat de nadruk komt te liggen op een ander kiemblad. Dit heeft ook gevolgen voor ons lichaam. Hierbij bedoel ik niet de levensfases van baby naar volwassene, maar heb ik het over gebeurtenissen zoals de komst van een kind, de dood van een geliefde, echtscheiding, het krijgen van een kleinkind en de overgang als in meno- en penopauze.

In veel van mijn consulten heb ik gezien dat gebeurtenissen zoals genoemd grote invloed hebben op innerlijke processen en dus in de loop van de tijd ook op de uiterlijke verschijning. Mensen veranderen, vaak periodiek maar niet zelden voor de rest van hun leven. Bijna cliché te noemen is de heroverweging van het leven tussen het 40e en 50e levensjaar en hiermee de herschikking van de kiembladen, als een grote wisseltruc.
Beweegdrang maakt heel vaak plaats voor het blad vol gevoel wat men zich vervolgens ook nooit meer af laat nemen. De strakke vormen van het mesoderm verzachten en geven de levens- en liefdes energie vanuit het ectoderm meer de ruimte om te bestaan. Het zenuwstelsel krijgt hiermee de gelegenheid zich te verfijnen.
Dit is slechts één voorbeeld van het spel tussen de kiembladen onderling. Met de wetenschap dat geen enkel persoon hetzelfde is, zullen er even zoveel verschillende vormen van transformatie zijn en zal een mens veranderen zoals het in zijn eigen leven past.


"Ik ben een stuk beter dan gisteren en nog lang niet zo goed als morgen!"
~Uit: 365 dagen succesvol~


2 opmerkingen:

  1. Helder en eenvoudig aangestipt, Peggy. Bij een nieuwe levensfase krijg je vaak andere behoeften en ga je andere keuzes maken. Voor een gelaatkundige zijn de oren dan dikwijls een belangrijke leidraad. In veel gevallen zijn er veranderingen in het uiterlijk te zien tijdens deze periode.
    We zitten altijd ergens in het proces, dat we leven noemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thanx Margot voor je mooie woorden. Oren zijn een van de leukste en veelzeggende zintuigen aan een mens!

    BeantwoordenVerwijderen