donderdag 19 december 2013

In verbinding met jezelf. Een gelaatkundige analyse van Paul Goos.

Om te beginnen wil ik jullie bedanken voor de leuke en enthousiaste reacties die ik heb mogen ontvangen op de voorgaande blog die ik schreef over "mee-beweger" Peter! Fijn om te merken dat er zoveel interesse is in de medemens en daarmee eigenlijk ook in jezelf als mens.Vaak is het zo dat wij dingen herkennen in een ander die ook zoveel met onszelf te maken hebben. Kennis van gelaatkunde geeft een spiegel in handen, zelfs via een blog met een beknopte analyse. Ook deze week lezen jullie weer een karakteranalyse en is de beurt aan Paul.

Een snelle creatieveling

Paul is een openhartig en direct persoon. Wanneer wij kijken naar Paul in zijn geheel, zien we bij hem (net als bij Peter) veel lengterichtingen vertegenwoordigt in zijn lichaam en gezicht. Paul heeft lange armen en benen die in beweging willen zijn. Ook zijn gezicht geeft een lengte weer, waarbij de lengte van zijn neus, de lengte van zijn kin en de vastzittende oorlellen de drang naar beweging nogmaals versterken.
Het is zo dat karaktereigenschappen zich kunnen versterken als bepaalde gelaatstrekken met elkaar "samenwerken". Ik roep ook altijd één ding is géén ding. Dat wil zeggen dat je nooit op basis van één karakteristieke gelaatstrek een uitspraak mag doen over een karaktereigenschap van de persoon!
In het geval van Paul betekent de boven benoemde "optelsom" dat hij soms iets té snel is, zowel lichamelijk als geestelijk. Dan is het in plaats van zien- denken/voelen en doen, zien en.....doen! Paul bezit een opvallende snelheid, die hem parten kan spelen in tijden dat zijn gevoelige en creatieve kant aandacht van hem vraagt. Dit kan betekenen dat door zijn snelheid, zijn omgeving soms niet helemaal meer kan volgen waarom Paul tot een bepaalde keuze is gekomen, wat kan leiden tot onbegrip.
Paul heeft naast zijn lengtes ook veel fijne structuren zichtbaar aan zijn lichaam. Zijn handen en voeten zijn klein van stuk (hij heeft schoenmaat 42), zeker gezien zijn lichaamslengte (±1.85 meter). Ook zijn romp is smal en fijn van bouw. Deze fijne elementen vertegenwoordigen het buitenste kiemblad: het ectoderm.
In zo'n smalle en relatief kleine romp zullen zich ook gevoelige en fijnere organen bevinden, waardoor ze in tijden van (emotionele) stress als het ware van slag raken. Hierdoor kan het zijn dat Paul gewicht gaat verliezen wanneer hij stress ervaart. Pauls gezicht straalt eveneens de fijnheid uit. Hij heeft grote ogen, fijne haren en een fijne huid. Zijn creatieve geest zoekt een uitweg via de fijne, kleinere handen. Wat maakt dat zijn handen uiting kunnen geven aan zijn creatieve gedachten en ideeën.

In verbinding met jezelf

Zoals je uit bovenstaande uitleg kan afleiden, is Paul een hele gevoelige man. Het punt is dat zijn snelle impulsieve lichaam en geest zich tegen zijn gevoelige kant kan afzetten. Dit een beschermingsmechanisme wat vaak is gebaseerd op ervaringen. Hiermee bedoel ik dat het kan zijn dat een lichaam een periode van extreme pijn of stress heeft gekend, waardoor het niet wil voelen en je als het ware uit je gevoelige kant "stapt". Dit is zichtbaar in het gezicht! Wanneer lichaam en geest niet meer met elkaar in verbinding staan verschijnt er dat wat wij Sanpaku noemen in de gelaatkunde.
Sanpaku betekent driekanten wit. Daar waar we normaal gesproken links en rechts van de iris een gedeelte oogwit zien, is er dan ook een gedeelte oogwit zichtbaar onder (of boven) het oog. Het kan zich uiten in tijden van extreme stress of wanneer iemand gebruik maakt van genotmiddelen, een extreem ongezonde leefstijl heeft of bepaalde medicatie gebruikt waardoor je op een kunstmatige wijze je gevoelige kant uitschakelt. Je bent dan niet meer in balans.
Een gezicht is een enorm dynamisch instrument. Het reageert snel op dat wat in ons leeft. In het geval van Paul is dit extreem goed zichtbaar. Dat houdt in dat hij onder bepaalde omstandigheden zo'n andere gezichtsuitdrukking heeft, dat ik hem soms op een foto bijna niet herken!
Op de foto links (gemaakt door Eric van Horrik) is duidelijk Sanpaku waarneembaar, Lichaam en geest werken even niet meer samen....

Leren van ervaringen

In de loop van de jaren leren wij allemaal van onze ervaringen. De ene persoon natuurlijk wat meer als de ander, maar uiteindelijk streven wij allemaal naar harmonie in ons leven. Wat is er mooier dan de wens te hebben dat lichaam en geest, binnen en buiten, een pact met elkaar aangaan waardoor voelen en doen overeenkomen met elkaar.
Het gezicht is een vertegenwoordiging van ratio en gevoel, binnenkant en buitenwereld. En hoe beter de balans, hoe symmetrische het gezicht zal zijn.

Voor een uitvergroting en dus leesbaardere tekst; klik op de foto

Ten tijde van de foto waarbij de rechterzijden en linkerzijden aan elkaar zijn geplakt, zien we een vrij symmetrisch gezicht bij Paul. Dit houdt in dat hij zijn gevoelens accepteert en deze vormgeeft naar buiten toe. Paul is een persoon die lang zijn wensvervulling heeft onderdrukt, dit is zichtbaar aan de smalle bovenlip en het relatief langere gedeelte tussen de neusbasis en de bovenlip. Hij heeft zijn gezicht getraind om te zwijgen op bepaalde gebieden. Toch is er zichtbaar dat er een verandering gaande is op dit gebied. Zijn oogleden zijn aan beide kanten zichtbaar, wat inhoudt dat hij zijn gedachten en verlangens niet langer voor zichzelf wil bewaren, maar klaar is om dit met de buitenwereld te delen!
Paul laat met name op de linkerzijde van zijn gezicht rode verkleuringen zien die zeggen dat hij druk bezig is met het verwerken van zaken op gevoels- en privé gebied.
Zijn gedetailleerde, gestructureerde, sceptische kant en daadkrachtig impulsieve, sluit langzaam maar zeker een verbond met zijn gevoelige, creatieve, ruimzichtige en emotionele kant. In verbinding met zichzelf, op zoek naar balans en harmonie.

Reactie van Paul

 :-)1 opmerking:

  1. Het blijft bijzonder interessant de gelaatskunde, indrukwekkend hoe je het omschrijft Peggy, leerzaam voor iedereen, jezelf beter leren kennen en begrijpen maar ook je medemens leren kennen en begrijpen. Gewoon bijzonder gaaf :)

    BeantwoordenVerwijderen