donderdag 21 maart 2013

Bijt je hier maar in vast! De kaakoperatie van Cindy.

Een tijdje geleden kwam ik tijdens het zoeken van allerlei vormen kaken en kinnen voor mijn nieuwste cursus, een prachtige foto tegen van een meisje die een forse kaakoperatie had ondergaan. Het was een foto van voor en na de operatie. Een enorm verschil was zichtbaar! Ik heb me daadwerkelijk gelaatkundig zitten vergapen aan haar foto’s en besloot haar blog te gaan bezoeken. Daar zag ik tot mijn genoegen nóg meer foto’s en vanuit alle hoeken die ik gelaatkundig had willen bekijken, wat bijzonder!

Cindy voor en na de operatie
Innerlijk versus uiterlijk
Met de gelaatkundige wetenschap wat het uiterlijk voor het innerlijk (en omgekeerd) betekent, was ik erg nieuwsgierig geworden… Zou het inderdaad zo kunnen zijn dat naast de zichtbare uiterlijke veranderingen, Cindy óók innerlijke veranderingen had ervaren?
De kin en kaak staan namelijk voor hele specifieke zaken in het karakter. De kaak zegt iets over de motorische daadkracht van een persoon: hoeveel innerlijke drijfkracht heeft iemand om iets te doen of te ondernemen, iets naar buiten te brengen. Hoe verder de kaak naar voren neigt, hoe groter en sneller de drive zal zijn.
De kin zegt daarnaast iets over trots, ego en eigenwaarde: hoe kan (durf) je jezelf te laten zien naar buiten toe? Motorisch en energetisch gezien is de kin verbonden met de lage onderrug en bekken en de hoeken van de kaak met het nek- en schoudergebied. Zou het zo kunnen zijn dat Cindy na het ondergaan van de operatie lichamelijke klachten had ervan op deze plaatsten?

Onze ontmoeting...
Ik werd zo nieuwsgierig dat ik besloot om Cindy te mailen. Naast het feit dat ik haar wilde vragen of ik haar foto’s mocht gebruiken voor mijn cursus, was ik enorm benieuwd naar de eventuele innerlijke veranderingen. En zo geschiedde… een enthousiaste mailwissel én een afspraak om elkaar te ontmoeten! Wat ontzettend leuk!

Vandaag was dan de dag van onze “date”. Cindy verscheen: een prachtige zelfverzekerde en zelfbewuste jonge vrouw. Cindy vertelde mij levendig haar verhaal. Hoe zij tot het besluit was gekomen om deze heftige operatie te ondergaan is natuurlijk niet over 1 nacht ijs gegaan! Een aantal mooie zaken passeerden de revue. Het bleek dat ze ongeveer een jaar voordat de kaakoperatie plaatsvond, een neuscorrectie had ondergaan. Grappig bedacht ik me, de neus zegt iets over iemands individuele wilskracht! Willen en doen gaan samen, dus neus en kin ook!

Cindy en ik moesten natuurlijk ook even samen op de foto!

De kaakoperatie kwam dus een jaar na de neusoperatie en was heftig! (Voor wie interesse heeft, Cindy heeft alles uitgebreid beschreven, met foto’s en een filmpje op haar blog, zie: http://cindyskaakoperatie.blogspot.nl/ )
Haar haar boven en onderkaak werden doorgenomen en verplaatst naar voren. Het uiteindelijke resultaat is prachtig, namelijk een gezicht dat veel meer in balans is.
Cindy vertelde mij: “voor mijn operatie was ik een onzeker, teruggetrokken en introvert meisje. Ik durfde mijzelf niet te laten zien en vond mezelf helemaal niet mooi. De operatie heeft inderdaad veel met mij gedaan, zowel van buiten als van binnen. Ik ben als het ware getransformeerd en heb enorm veel over mezelf geleerd. Nu voel ik mij zelfverzekerd. Ik ben extravert, durf mezelf neer te zetten als persoon en ben op een feestje zelfs vaak een van de gangmakers!”

Röntgenfoto van Cindy's kaken en gebit, 1 dag na de operatie. Bron:http://cindyskaakoperatie.blogspot.nl/
Kaakfysio
Mijn vermoeden dat Cindy meer rug-, nek- en schouderklachten na de operatie zou kunnen hebben bleken waar! Cindy heeft nu vooral nog veel last van haar rechter kaakhoek (waar de kauwspier zich bevindt), daar staat nog altijd erg veel spanning op. Ze gaat er zelfs een aantal malen per week voor naar de kaakfysio, waarvan ik geen idee had dat die bestond!
De pijn van de kaakspier lijkt bij navraag aan Cindy inderdaad gerelateerd aan haar rechter- nek en schouder. Zou dit dan het laatste restje onzekerheid en ingehouden daadkracht kunnen zijn, gericht op de buitenwereld? (De rechterzijde van het gezicht is in de psychognomie gericht op de buitenwereld, de linker op ons privéleven.)
Cindy beaamde dat ze het soms nog nodig heeft om de bevestiging te krijgen van de omgeving. Haar idee van wat men van haar vond, heeft zich natuurlijk 20 jaar lang als een overtuiging in haar vast gezet. Ze kijkt dan weer eens goed in de spiegel naar het nu, naar de nieuwe en zelfverzekerde mooie Cindy. Zodat ze de oude Cindy langzaam en stap voor stap los kan laten, hopelijk net als haar laatste restjes lichamelijke pijn!

Lieve Cindy, hartelijk bedankt voor het delen van je verhaal en natuurlijk tot ooit!!

Cindy heeft haar eigen ervaringen op een hele leuke manier beschreven in haar eigen blogpagina! 
Zie:

http://cindyskaakoperatie.blogspot.nl/2013/03/op-consult-bij-gelaatkundige-peggy.html 

2 opmerkingen:

 1. Hoi Peggy,
  Met veel interesse lees ik dit verhaal. Ik hou me ook bezig met gelaatkunde. Een verslavende hobby!!
  Voor ik het verhaal las bekeek ik de foto's en vroeg me eerst af of het wel dezelfde vrouw was. Ik zag nl verschil in haar neus, maar toen bleek dat ze die ook had laten opereren. Maar ik zie ook wat verschil in haar voorhoofd. Rechts lijkt hij wat boller te lopen. Maar misschien is dit vertekend door haar haar.
  Het uiterlijk wordt gevormd door het innerlijk,maar ook het tegengestelde blijkt dus waar. Heel interessant om te weten.
  Maar het lijkt me toch niet goed om je uiterlijk te veranderen als je innerlijk wilt veranderen.
  Je hebt interessante artikelen op je blog staan en ik blijf ze met heel veel plezier volgen!
  Hartelijke groetjes, Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Monique,
  bedankt voor je leuke bericht. Cindy is idd enorm veranderd. Het voorhoofd is idd wat vertekend door de pony op het voorhoofd. Cindy heeft een hele uitgebreide en interessante blog geschreven over haar operatie en veranderingen. Heel boeiend om te lezen en te zien. Ze heeft veel foto's geplaatst. Zo ben ik ook per toeval bij haar terecht gekomen!
  Meestal verandert een mens van binnen naar buiten, maar omgekeerd blijkt het dus ook "te werken". Geen reclame voor de plastisch chirurg, maar wanneer het ook echt nodig is vanwege lichamelijke zaken (net als bij Cindy), is de innerlijke verandering een heel mooi extra kado!
  Veel lees plezier voor de volgende blogs!

  BeantwoordenVerwijderen