Er bestaan vele verschillende soorten lachen zoals: de glimlach, de grijnslach, de giechellach, de slappe lach, de niet hoorbare lach, de gemene lach, schaterlach en het lachen als reactie op een factor van buiten af. Lachen is functioneel en veelzijdig. Hardop lachen is gekenmerkt door korte lettergrepen die elkaar snel opvolgen, zoals ha-ha-ha, hi-hi-hi of ho-ho-ho, maar blijkbaar nooit een vermenging van deze lettergrepen, zoals ha-ho-hi…..
Schateren is goed voor de bloedvaten. De bloeddruk zakt, in het bloed komen afweerstoffen vrij en de hersenen pompen het pijnstillende, “euforohormoon” endorfine in het bloed. Daarnaast blijkt uit een nieuw onderzoek dat de doorbloeding van de aderen beter wordt… hoe logisch klinkt dit… (http://www.umm.edu/news/releases/laughter2.htm ) Een andere leuke bijkomstigheid is dat je er natuurlijk ook een stuk leuker uit ziet als je lacht. Het maakt sociaal toegankelijk.
Lachen is (gelukkig) helemaal gratis, het kost slechts wat (calorie verbrandende) lichamelijke inspanning want twee spieren zijn voornamelijk verantwoordelijk voor een echte lach:
- De grote jukspier. Deze is verantwoordelijk voor de optrekking van de mondhoeken, naast de neus gelegen.
- De circulaire oogspier, die verantwoordelijk is voor de optrekking van de wangen en de kraaienpootjes, rond de ogen gelegen.
Lachen doe je voornamelijk met je mond, die in de gelaatkunde het uiten van je innerlijke lichamelijk- en geestelijke belevingen weerspiegelt. Bij een "chronische" optimist, staan dan dus ook de mondhoeken al vanzelf omhoog wat op de medemens gevoelsmatig als positief overkomt.
Met al deze verwonderlijke lachmaterie kan ik maar één conclusie trekken.....: Ben de lachende derde, lach je een breuk/stuip/bult, in je vuistje of als een boer met kiespijn. Maar doe het vooral vanuit je hart en niet vanuit het hoofd!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten