maandag 20 juni 2016

De pijn die niemand ziet, is de lastigste om te helen.....Fotografe Clair Felicie
In 2010 fotografeerde de Nederlandse fotografe Clair Felicie militairen voor, tijdens en na hun missie naar Afghanistan. Deze fotoreeks legde ze vast in haar boek: "Here are the young men". Iets dat onmiddellijk mijn aandacht trok aangezien er grote gelaatkundige verschillen visueel waarneembaar werden gemaakt op deze boeiende zwart/wit portretten. Het zette mij aan tot het schrijven van een blog (die je hier kan lezen) met de gelaatkundige bevindingen van één van de drieluiken, waarin duidelijk zichtbaar wordt dat de missie zijn tol heeft geëist.

Wat ik heel bijzonder vond is dat ik naar aanleiding van dat artikel aardig wat reacties kreeg van (oud) militairen, waarin zij vertelden hoe heftig zij de missie(s) hebben ervaren. Voor sommigen werd het leven nooit meer hetzelfde.

Innerlijke pijn en onzichtbare wonden

De foto's van de gemoedstoestanden van de missie militairen zorgde voor flink wat beroering en verspreidde zich over de hele wereld. Het bleek dat (oud) militairen die tijdens een missie een post traumatisch stress syndroom (PTSS) opliepen, zich als het ware herkenden in de drieluik foto's. (PTSS is een angststoornis die gekenmerkt wordt door een verzameling van klachten die ontstaan na het meemaken van een onverwerkte schokkende ervaring/trauma).

Felicie merkte op dat het om allerlei uiteenlopende redenen lastig was voor de militairen om hierbij de stap te zetten naar passende hulp. Het aanschouwen van de traumatische ervaring is wellicht het aller moeilijkste wat een missie in de militairen heeft achtergelaten. Daarom besloot ze dat het succesvolle boek "here are the young men" een opvolger nodig had. Ze creëerde een nieuwe fotoserie van oud gedienden van oorlogsmissies, die op beeld hun non-verbale uiting gaven aan hun innerlijke wonden en trauma's. Het resultaat hiervan is een rake serie foto's die niemand onberoerd zal laten.

Uit de serie "Only the sky remains untouched", Claire Felici ©

Haar wens is om de foto's uit te mogen geven in een nieuw boek met de titel: "Only the sky remains untouched". Het boek, vol met vastgelegde emoties, zou er toe kunnen bijdragen dat de stap naar het vragen om hulp bij PTSS kleiner wordt. Daarnaast vraagt het aan de medemens om bewustwording, begrip en herkenning van de onzichtbare wonden die kunnen ontstaan tijdens militaire missies naar het buitenland.

Steunen voor het nieuwe boek van Claire Felici mag en kan via crowdfunding, te vinden op:

https://www.voordekunst.nl/projecten/4723-only-the-sky-remains-untouched-1

Help jij ook mee om Claire's droom mee te verwezenlijken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten