zaterdag 24 september 2016

Gelaatkunde is grenzeloos!

Gelaatkunde is voor veel mensen totale abracadabra. Nog regelmatig tref ik mensen die niet weten wat het inhoud, of denken dat het zoiets is als een hutteflut horoscoop uit een glossy. Soms hebben mensen er zelfs nog helemaal nooit van gehoord. Gelukkig is er altijd wel veel interesse naar en worden de mensen die het niet kennen altijd nieuwsgierig en willen graag horen wat gelaatkunde inhoud.

Wat gelaatkunde PRECIES nhoud is voor mij lastig om in een paar minuten te vertellen. Gelaatkunde is namelijk een wat ingewikkeld verhaal. Dat komt omdat er zoveel verschillende vormen van gelaatkunde bestaan, die nogal van elkaar verschillen. Daarnaast worden er helaas, zoals over heel veel onderwerpen, nogal wat onwaarheden op "het web" gelanceerd. Je vindt er bijvoorbeeld heel wat sites en artikelen die vertellen dat er hapklare vormen zijn voor ogen, oren, neus en mond en daar de meest vreselijke eigenschappen aan linken. Dat is dus NIET hoe gelaatkunde werkt!

Gelaatkunde is grenzeloos ;-)

Gelaatkunde kom je in veel religies en culturen tegen en is dus letterlijk grenzeloos. Bijvoorbeeld in Indonesië. Daar kijkt men heel goed naar gezichten en kunnen sommige oude en wijze inlanders zelfs zien aan een gezicht op welk eiland je roots liggen. Mijn partner is op Bali een keer uit het niets aangesproken door een oude Indische dame met de vraag of hij familie uit Java had, want alleen daar hebben ze zulke wenkbrauwbogen. (Zijn moeder komt inderdaad van Java;-)) Dat was toen ik zelf nog maar een paar jaar de gelaatkunde beoefende en was daar best van onder de indruk. Zeker gezien het feit mijn echtgenoot er, met zijn lengte van bijna 2 meter en vele westerse gelaatstrekken, niet bepaald uitziet als een Indo!
Ook van de vorm van de neus en neusgaten vindt men daar van alles. Zo vindt men dat mensen met een neus waarbij je heel diep in de neus kan kijken, onbetrouwbaar zijn. Deze "gelaatsweetjes" vindt je terug in de vormen en gezichten van bijvoorbeeld de wajangpoppen en maskers.

In China speelt de gelaatkunde vandaag de dag nog een grote rol. De Chinese gelaatkunde is al eeuwen oud en het gezichten lezen wordt vaak binnen de familie overgedragen. Op internet is er veel te vinden over de Chinese gelaatkunde. Het beste kan je dan zoeken op "Mian Xiang" (ook wel geschreven als Mien Shiang).
Om het "gemakkelijk" te maken zijn er binnen de Chinese gelaatkunde eveneens verschillende stromingen van gelaatkunde. Zo is er de vorm die afkomstig is uit de Chinese metafysica. Deze vorm gaat ervan uit dat alles in en om ons heen wordt beïnvloed door Qi (levensenergie). Dat wil zeggen dat men gelooft dat alles op de wereld met elkaar verbonden is en elkaar daarom ook beïnvloed waardoor er veranderingen optreden in het leven. Deze vorm van gelaatkunde houdt zich onder andere bezig met het verklaren van rimpels, lijnen, littekens en moedervlekken in het gelaat. Onderwerpen die je hierbij voorbij zal zien komen zijn de 12 paleizen, de leeftijdskaart van 100 en het duiden van moedervlekken. In Nederland is dit de meest populaire vorm van Chinese gelaatkunde. Waarschijnlijk omdat deze naar Nederland werd gehaald door de bekende gelaatkunde stichting PPP, van Anette Müller en Rhené Emmerich. Het is nog altijd mogelijk om bij de stichting lessen te volgens in deze vorm van Chinese gelaatkunde.

Dan hebben we nog de stroming van de Chinese gelaatkunde die bekend is in de TCM (traditionele Chinese Medicijnleer). De vorm die zich bezighoudt met de 5 elementenleer: vuur-aarde-metaal-water-hout. Hierin leer je elk van deze elementen te herkennen in vormen van het gezicht (en lichaam). Elk element heeft namelijk een specifiek karakter en alle elementen hebben een invloed op elkaar. Eigenlijk heel simpel te begrijpen en logisch, want iedereen snapt dat water vuur kan doven, en hout het vuur doet branden. In deze vorm van gelaatkunde leer je hoe bijvoorbeeld gebeurtenissen in je leven, emoties, jaargetijden en persoonlijke ontwikkelingen elkaar kunnen beïnvloeden en wat de uitwerking hiervan is in de mens. Daarnaast hebben mensen die met elkaar leven, werken en omgaan natuurlijk ook invloed op elkaar. Zo zal bijvoorbeeld een vuurtype een houttype gemakkelijk kunnen stimuleren en kan een aarde- of watertype een vuurtype temperen of zelfs demotiveren. Dit spel van elementen is leuk om naar te kijken en een feest voor de beelddenkers onder ons ;-)


Deze laatst genoemde vorm is de meest bekende en toegepaste vorm van de Chinese gelaatkunde in Amerika en het minst bekend in de Nederlandse gelaatkunde wereld. Een reden voor mij als "gezichtengek" om hier een einde aan te maken en een gelaatkundecursus in deze fantastische 5 elementen te lanceren. Vorige week heeft deze plaatsgevonden in een zeer bezielde groep cursisten. Het was een super leuke ontmoeting van veel oud gedienden en nieuwe geïnteresseerden uit veel verschillende disciplines. De reacties waren enthousiast zoals die van Marca, gelaatkunde liefhebster van het eerste uur, heel leuk aan mij verwoordde:
"Ik deel dit bericht als een lopend vuurtje waarin ik lucht geef aan, wat mijn vuurtje brandend houdt, want het staat als een paal boven water dat ik van dit soort gelaatkunde dagen een gat in de lucht spring!"

Een aanleiding voor mij om met dit hout mijn gelaatkunde vuurtje brandende te houden!

Interesse in een consult? KLIK DAN HIER.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten