zaterdag 28 juni 2014

Een aantrekkelijke persoonlijkheid: Charisma!

Twitter is voor mij een bron van inspiratie, Daar komen alle stromingen uit het leven bij elkaar. Je vindt er veel onzin, maar ook goede raad. Gooi een tweet voor inspiratie in de twitter-snelkookpan en het antwoord volgt. Zo ook voor een nieuw onderwerp van mijn blog. Vaak valt er mij een onderwerp toe, maar soms moet ik zelf opzoek naar het antwoord. Op de vraag naar een boeiend onderwerp was het antwoord uit de pan: "charisma". Een heel mooi antwoord en bijna perfect aansluitend op mijn vorige blog, die ook ging over een vorm van uitstraling, maar niets te maken heeft met de uitstraling die charisma heet!


De verzamelde krachten in de mens
Krachten heeft een mens wel meer dan één. Iedereen geeft daar zijn eigen vormen aan, ook letterlijk. De natuur vormt ons naar de krachten van de cellen, zoals u dat heeft kunnen lezen in mijn vorige blog over het uitstralende vermogen: Od. De kracht van de richting van de energie vormt alle vormen aan ons lichaam: lang, breed, rond, scherp, strak, los, stralend, opnemend.
Alle energetische krachten verzameld tot verschillende menselijke vormen
De mate waarin wij als persoon energie steken in deze vermogens, bepaalt hoe we eruit komen te zien. Ieder mens heeft mede daardoor een ander voorkomen. Doorgaans zijn dit onbewuste processen, maar deels zullen ze ook zeker bewust zijn. Bijvoorbeeld wanneer iemand niet tevreden is met zijn eigen voorkomen of uitstraling, waardoor we dingen willen veranderen aan ons uiterlijk. Afvallen is daar een simpel voorbeeld van.
Charisma is een combinatie van natuurlijke dominante aantrekkingskracht en (extraverte) uitstraling. Charisma is niet alleen iets van "grote mensen", ook jonge kinderen en pubers kunnen van nature bovengemiddeld charismatisch zijn. Het is de bijzondere gave om, letterlijk, gezien te worden en dat heeft een reden!

Mensen magneet, de magnetische mens

Eén van de krachten van de natuur die mee helpt aan charisma is die van vorming van de lengte-assen. Daarmee bedoel ik lengterichtingen in een lichaam gezien vanuit verhoudingen. Zoals lange armen, lange benen, een lang hoofd, of gewoon een lang lichaam.
In de praktische mensenkennis noemen we de vorming van deze lengterichting het magnetisme. Magnetisme bevordert de lengtegroeiprocessen en lengtegroei bepaalt mede hoe iemand door zijn omgeving ingeschat zal worden. Langere mensen worden letterlijk magnetisch voor hun omgeving en volgens onderzoek ligt een verklaring hiervoor in de evolutie van de mens. Lichaamslengte wordt onbewust en gevoelsmatig gezien als gezondheid en kracht en dus zijn wij geneigd om beter te kijken en te luisteren naar mensen met veel magnetisme, dus de langere personen. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Ook vrouwen worden als intelligenter omschreven als ze lang zijn. Een leuk wetenschappelijk abstract hierover is te vinden op de volgende link (klink hier).
Vanuit de evolutie luisteren wij instinctmatig beter naar mensen met een grotere lengte. We zien ze sneller als de eiken van onze gemeenschap. De "kleintjes" passen zich bijna automatisch aan hen aan. Handig om te weten natuurlijk voor al die "langen" dat er wel iets van hen verwacht wordt wanneer het brandalarm afgaat ;-)

Fonkelende persoonlijkheid

Charisma wordt natuurlijk niet alleen bepaald door de lengte van een persoon. Het lang zijn helpt mee, maar alleen lang zijn is niet voldoende voor een charismatische verschijning. Karaktereigenschappen zoals welbespraakte verbale kwaliteiten en het kunnen overbrengen van emotie aan een groep ondersteunen charismatisch gedrag. Temperament is als laatste een niet onbelangrijke factor. Wij zullen nu eenmaal sneller geraakt worden door een passioneel en enthousiast mens,dan door een zwartgallige pessimist. Hierbij speelt de uitstraling van onze gelaatstrekken en ook de lichaamstaal een grote rol!
"Charisma" klinkt eigenlijk zo gemakkelijk als we het woord gebruiken, maar is een smeltkroes van veel intermenselijke kwaliteiten bij elkaar en veel minder simpel dan het op het eerste gezicht zo lijkt!

maandag 16 juni 2014

(Op)voedende krachten: met de mantel der liefde

De titel is een hele andere dan jullie van mij zijn gewend. Dit keer geen blog specifiek over ons hoofd of gezicht maar over het grotere geheel: het menselijke lichaam.
Gelaatkunde is slechts een klein onderdeel van het "lezen" van een persoon. Feitelijk kijken we bij het maken van een analyse, in eerste instantie, naar het geheel en niet alleen naar het hoofd. Ons hoofd is het belangrijkste communicatiemiddel zoals jullie mij al vaak hebben horen zeggen, maar ons lichaam geeft ook erg veel informatie over hoe wij in het leven staan en hoe het met ons gaat.
Energie in ons lichaam is een ingewikkeld proces. Er is veel onderzocht op het gebied van ons zenuwstelsel en onze stofwisseling. Op cel-niveau is er veel energiewerking en -uitwisseling gaande, onder andere de energieën die maken dat wij een bepaald uiterlijk krijgen. Duidelijke voorbeelden, uit de praktische mensenkennis, hiervan zijn het magnetisme die lengterichtingen vormt, de elektriciteit die breedtelijnen geeft en de concentratie energie die ronde vormen maakt. Carl Huter is degene die in zijn hoofdwerk hier uitleg over geeft en noemt dit de theorie van de 10 energetische kwaliteiten de Kraft-Richtungs-Ordnung.

Je ziet er goed uit!

"Od-vormen" bij Milan (dank aan Laura!)
Deze uitlating is wezenlijk al een vorm van het lezen van een individu! Ik blijf het maar benadrukken, eigenlijk zijn wij allen de kunst van het mensenlezen machtig. We zijn ons er alleen niet van bewust. Wij nemen onbewust de energetische toestand van een ander persoon waar met behulp van de uitstraling die deze persoon bij zich draagt. Uitstraling is iets wat wij gevoelsmatig waarnemen. Wij "weten" en "zien" hoe het met iemand "van binnen" gaat. Hoe gevoeliger de persoon, hoe helderder de waarneming zal zijn.
Kinderen zijn hiervoor erg gevoelig. Zij zullen gevoelig móeten zijn want hoe jonger ze zijn, hoe meer ze afhankelijk zijn van hun omgeving. De omgeving zorgt namelijk voor hun voeding, waardoor ze kunnen groeien. Voeding voor een kind is echter niet alleen het voedsel dat zij tot zich nemen, maar een belangrijke voedselbron voor een opgroeiend kind is liefde en aandacht. Huter noemt de zachte moederlijke en koesterende energie: het zachte Od.
Het leuke is nu dat wij Od kunnen waarnemen aan een persoon! Het is geen actieve of dynamische energie zoals een beweging, maar een uitstraling die zich laat zien door de vorming van zachtheid en rondere vormen. Od straalt warmte uit, het lossere weefsel is namelijk goed doorbloed. Volgens Huter kan deze warmte een bereik hebben van 1-2 meter buiten ons lichaam. Het losse Od-weefsel neemt echter ook snel op, wat inhoudt dat het ons onzichtbaar gevoelige informatie geeft over de omgeving.
Jonge kinderen hebben veel van dit zachte losse weefsel (noem het babyvet:-) en dus is de Od factor bij hen ook erg sterk aanwezig, ze zijn hiermee extra gevoelig voor omgevingsfactoren. Daarmee hebben zij extra de bescherming van de buitenwereld nodig.

 De (op)voedende moeder 

Een zwangere vrouw wordt in de zwangerschapsperiode ook meer Od. Haar weefsel verandert en rondere vormen openbaren zich doorgaans. Naast het feit dat het lichaam zorgt voor voldoende "voorraad" die ten tijde van de bevalling en voedingsperiode nodig is, doen deze Odische vormen nog meer voor moeder en kind!
Bij het voeden, knuffelen en troosten van de baby is het omringd door de moederlijke Od-aura. Het zachte weefsel van borsten en buik geeft het kind een geborgen en veilig gevoel. Het Od, van zowel moeder als kind, wisselen harmonieus met elkaar uit in een verwarmende en koesterende energie. Deze koestering is noodzaak, zonder liefde en/of "Od-bad" zal een kind zich minder goed en veilig voelen. Dit kan zich vroeg of laat uiten in overmatig huilen en minder goed groeien. Een moeder voedt haar kind letterlijk, zowel geestelijk als lichamelijk, op.
Het knuffelen, voeden en koesteren van een kind op schoot is dus eigenlijk noodzakelijk om tot een gezond en gelukkig mens op te groeien. Ik denk dat het belangrijk is om hiervan bewust te zijn voor allen die ouder/verzorger zijn of met kinderen werken, zeker in de drukke tijden van tegenwoordig.

Od energie heeft een sterk helende invloed op het welbevinden van een mens. Ook in het geval van grotere kinderen of een volwassene is dit nog steeds van invloed. De aanwezigheid van een warmhartig persoon, of de uitwisseling van een welgemeende knuffel in het geval van ziekte of verdriet, geeft een verbindende en verlichtende werking.


~When you want your message to be heard, always speak from your heart~   
Molly Friedenfeld









 




zondag 1 juni 2014

Graag wil ik wisselen van stof over de gelaatkundige analyse van Monique van Vorselen

Jullie hebben even moeten wachten op een nieuw artikel, maar bij mij is het de laatste tijd dan ook een drukke boel. Vorige week dinsdag was ik te horen in het radioprogramma "In het diepe" bij Omroep Helmond. Dit programma dat wordt gepresenteerd door Hetty Aarts. Het was een boeiend uur waarin Hetty mij van alles en nog wat vroeg over gelaatkunde. Het programma is, voor de liefhebber, nog terug te horen via deze link.
Maar dan toch...Na alle media aandacht, is het deze keer weer tijd voor de lang beloofde en veel gevraagde analyse blog. Ditmaal komt het gezicht van Monique aan het woord. Een gezicht met een boeiend verhaal!
Het verhaal wat Moniques gezicht vertelt is er niet alleen eentje over het verleden en het heden. Het laat ook duidelijk zien wat onze gezondheid ons te vertellen heeft in ons belangrijkste communicatie instrument: ons gezicht.

Wil ik rennen, of rusten?

Kijkende naar de lichaamsstructuur zien we bij Monique een mooie mengvorm van het bewegings- voedingsaard type. Monique haar lange armen met relatief grote handen en lange benen zijn, zonder twijfel, op z'n tijd in conflict met haar grotere en rondere romp. De lange armen en benen van Monique willen snelheid en in beweging zijn, haar romp geeft een talent tot stofwisselen aan wat in rust moet gebeuren. Daarnaast laten schouder- en heuplijn een breedtelijn zien van een echte doener. Ze kan veel lasten dragen, zowel letterlijk als figuurlijk.
Er bestaat nog altijd het idee dat een persoon met een endoderme romp structuur minder snel ziekten zou kunnen ontwikkelen in het spijsverteringsstelsel. Toch is het zo dat wanneer de stofwisseling te kort komt bij zo'n romp, bijvoorbeeld tgv een overdreven dieet of overdreven beweging, je juist daar de toekomstige problemen zal kunnen verwachten. Het is dus van belang dat een ronde en grotere romp "aan zijn trekken komt", voldoende gevoed wordt en de rust krijgt om te verteren en bezig kan zijn met de stofwisseling.
Het hoofd van Monique laat ook van het buitenste kiemblad, de gevoelsaard, een duidelijk kenmerk zien: een hele fijne huidstructuur wat haar sfeergevoelig maakt.

 

Een zucht geeft lucht....

Het gezicht van Monique laat duidelijke gezondheidsgerelateerde aspecten zien.
Haar rood omrandde neusvleugels geven aan dat er een langdurigere kwestie gaande is op het gebied van de luchtwegen. Omdat longen en luchtwegen ook letterlijk lucht geven aan emoties, is het van belang ook dit onderdeel van de mens te betrekken in een analyse.
Wanneer we de communicatie gebieden van Monique bekijken (Ogen, mond, neusvleugels en wangen), zien we een verstrakking/vervlakking hiervan. Dit wil zeggen dat Monique heel selectief is naar wat ze naar buiten zal brengen over haar innerlijke beleving. Deze onbewuste wijze tot communiceren heeft vaak een ervaringsgerelateerd karakter. Haar neus verraad wel een spontane uiting van haar mening over niet gevoelsgerelateerde zaken, zoals bijvoorbeeld werkgerichte onderwerpen. Hierin kan zij snel en kritisch reageren.
Wat opvallend is aan de gezichtsvorm van Monique is dat zij een bovengemiddelde breedtelijn bezit, direct onder de ooglijn. De competentie van haar winzucht in samenwerking met deze breedtevorm geeft aan dat Monique zelf wil bepalen en gaat dwarsliggen wanneer er zaken opgelegd gaan worden waarvan ze het nut niet inziet. Haar wilskrachtige neus laat zien dat zij niet zomaar zal opgeven.
Monique is een sterke persoonlijkheid die welwillend is naar de ander. Ze is gedreven in zorgzaam zijn naar de medemens en is familiair ingesteld.

Wie ziet u? 

Als laatste nog de vraag: welke van de onderstaande gezichten herkent u het meest vanuit de middelste foto?
Interessant om te weten is namelijk dat wij doorgaans gericht zijn op de rechter gezichtshelft en wij ons dus onbewust richten op de persoon die eruit ziet als de foto links, waarbij de rechter gezichtszijden aan elkaar geplakt zijn. Wij kijken doorgaans dus ook onbewust naar het gelaat van onze buitenwereld verwante gezichtshelft i.p.v. de emotionele kant van een gezicht! Het lezen van een gezicht is zien en bewust worden wat er niet altijd wordt gezegd en een navigatie naar ons diepere levensplan.

Reactie van Monique

Het was zo leuk om je weer eens te zien en spreken. De nuchtere Peggy die ik van vroeger kende, was nog steeds heel nuchter, met beide benen flink op de grond. En je dan zo intensief bezighouden met gelaatkunde, een in mijn ogen onbekende leer. Je brengt het zo neutraal, totaal niet bedreigend. Ik vond het super om het eens te mogen ervaren, bevestiging te horen in zaken die ik al wel “wist”, of waar ik me van bewust aan het worden ben. Omdat ik toch wel denk mezelf goed te kennen, vroeg ik me zelf af of ik nieuwe dingen over mijzelf zou tegenkomen. Dat valt op zich wel mee, maar dat jij aan mijn lange benen en lange armen zag, vond ik wel lachwekkend. Ik zie dat dus niet, maar de bewegingsdrang herken ik meteen, het kan gewoon niet zo zijn, dat ik niets doe…. En anderen, tsja, er zijn er maar weinig (misschien zelfs niemand) die mij ECHT kent. En dat laat ik graag zo, want ik ben dol op mysterie.



The most important thing in communication is hearing what isn't said. 
~Peter Drucker ~


Meer weten en leren over de geheimen van ons hoofd en gezicht, of dat van uw kind? 
Schrijf je dan in voor de 1 daagse cursus "hoe lees je een kind" op maandag 7 juli a.s. of voor de 2 daagse gelaatkunde basiscursus op vrijdag 3 + zaterdag 4 oktober a.s.
Klik op de bovenstaande link voor meer informatie.