maandag 24 maart 2014

Gelaatkunde op het eerste gezicht, dat tweede doen we later nog.

Ooit ben ik, op advies van een vriend, begonnen met het schrijven over mijn grote passie: gelaatkunde. Een reden daarvoor was dat er in Nederland zo weinig leuks te vinden is over dit boeiende onderwerp. In Amerika en Duitsland is dat wel anders. Daar wordt de praktische mensenkennis veel breder en dieper uitgemeten bijvoorbeeld door de gerenomeerde Wilma Castrian en Lilian Bridges. In Azië is Joey Yap een grote naam. De een brengt het wat spectaculairder en grootser dan de ander, maar ach....een mens wil nou eenmaal vermaakt worden!

Gelaatkunde in de geschiedenis; Jaco Berveling

En dan nu....Een dik jaar later kom ik vorige week per toeval een artikel tegen over de socioloog Jaco Berveling, die de gelaatkunde minstens net zo boeiend moet vinden. Hij heeft namelijk 5 jaar van zijn leven gespendeerd om zich te verdiepen in de geschiedenis ervan en er een boek over geschreven! Ik heb het nog niet gelezen, maar ga dat zeker doen! Gelaatkunde heeft namelijk een interessante en bewogen geschiedenis en is in het verleden helaas ook flink misbruikt geweest. De kennis is onder andere flink onteerd in de tweede wereldoorlog en later nog in de strijd tussen de Hutu's en tutsi's. Misselijkmakend en alles behalve vleiend voor dat wat met het lezen van mensen te maken heeft.

Een ander toeval wilde dat ik in die zelfde vorige week werd getipt door een alerte facebook vriendin: Berveling zou een interview afgeven over zijn nieuwste boek op radio 1 in het programma dat de "Tros nieuwsshow" heet. U kan zelf het interview beluisteren (lang leven internet) via deze link. Het is een leuk interview waarbij mij opviel dat meneer Berveling een hele aangename stem heeft. Nee, nee ben niet bang....ik ga geen stemmen lezen want dat gaat zelfs mij te ver! Wat betreft het borsten lezen (ja dat wordt besproken in het interview, dus ga het luisteren!) zou men zelfs daar nog een kern van waarheid uit kunnen halen, gezien een lichaam een weerspiegeling is van onze hormoonhuishouding. Daar zijn tegenwoordig aardig wat (wetenschappelijke) boeken over te vinden, maar dat is een heeeeel ander onderwerp. Ik houdt het voor nu liever bij het hoofd, dat lijkt mij meer dan voldoende!

Is gelaatkunde waar?

Gelaatkunde is mijn inziens een waarheid, maar het is terecht dat Berveling het vragend bekijkt en ik ben altijd blij met een kritische kijker omdat juist deze kan onthullen waar er nog werk aan de winkel is.
De geschiedenis van gelaatkunde gaat ver terug. Zoals Berveling terecht vertelt in zijn interview is het waarschijnlijk zo oud als de mensheid zelf en is over de hele wereld in stromingen verdeeld. Er bestaan verschillende vormen gelaatkunde. De gelaatkunde die men beoefend in het Oosten van de wereld is helemaal anders dan die van het Westen. Ze kunnen heel mooi samen, dus bijten elkaar niet.
De gelaatkunde kent in zijn historie een golfbeweging. Het komt en het gaat, over de lange loop van de jaren gezien. In deze golfbeweging zijn er ook veranderingen opgetreden in het komen en gaan van de kennis over gezichten lezen. De "jonge" gelaatkundigen van het Westen zijn natuurlijk zelf ook niet stil blijven zitten en het lijkt mij wat overdreven dat Berveling stelt dat men zich tegenwoordig nog altijd vasthoudt aan de regeltjes van de 18e eeuw. Ik moet daar een beetje om lachen omdat ik het al helemaal voor me zie dat ik bij een analyse van een persoon aankom met die lijst van Lombroso over zware wenkbrauwen en vastzittende oorlellen, of mensen ga vergelijken met een dier zoals della Porta dat ooit deed.

Gelaatkunde is dus niet alleen de oude kennis. Veel oude inzichten zijn verworpen en veel nieuwe zijn erbij gekomen. Enkele namen die hierin een grote rol hebben gespeeld zijn Hollander, Huter, Prof. Bouts en ook mijn lerares Anette Müller.
De moderne gelaatkundige kijkt óók naar de laatste wetenschappelijke- en psychologische onderzoeken die die Berveling benoemd en trekt daar lering uit. Het gezicht is communicatiemiddel nummer één, dus daar MOET veel aan te zien zijn. En ja, dat heeft te maken met de evolutieleer.
Precies dat is de rede waarom veel gelaatkundigen zullen beamen dat gelaatkunde iets heel natuurlijks is. Iedereen bezit het al van nature, echter iemand die getraind is om naar gezichten te kijken zal er veel meer en veel gerichter over kunnen vertellen dan de gemiddelde mens.

Eén bonk spieren

Een goed getrainde gelaatkundige ziet in één oogopslag datgene wat een niet getraind persoon intuïtief voelt. Het is een optelsom van vele aspecten. Menstype, verhoudingen en vormen geven veel informatie over dat wat een mens is. Geen enkel gedeelte van het menselijk lichaam heeft zoveel verschillende spieren (meer dan 50!) dan het aangezicht. Door het maken van veel dezelfde mimieken worden bepaalde gelaatsspieren meer getraind. Wij kunnen gezichtsspieren aanspannen en ontspannen en in het gezicht gaat daarvan veel onbewust. Een mens vorm zo deels zijn eigen gezicht: zo vanbinnen, zo vanbuiten. Denk hierbij aan de afhangende mondhoeken van teleurstelling en de zonnestraaltjes (een positief woord voor kraaiepootjes) bij de lachebekjes onder ons.

Ik vind het dan ook wat jammer en bijzonder dat Berveling zich enkel middels een foto heeft laten "lezen" door een gelaatkundige. Ik weet namelijk zeker dat een goed getrainde, moderne gelaatkundige (en daar kan ik er echt een stuk of tien van opnoemen) nooit op basis van één foto een karakteranalyse zou willen maken. Daarvoor heb je namelijk minimaal 6-8 duidelijke foto's nodig die alle hoeken en gaten van de te analyseren persoon op een juiste manier belichten. Zelfs hiermee is het nog lastig een analyse te maken omdat ook de microsignalen en mimiek die een persoon gebruikt veel inhoud geeft over wie hij of zij is. Net zoals het temperament of archetype van een persoon dat doet en dat is niet zichtbaar op een foto.
Een goede gelaatkundige zal in een "live" analyse dus óók de negatieve karaktereigenschappen kunnen zien en vertellen, in tegenstelling tot wat Berveling beschrijft naar aanleiding van zijn veilige fotoanalyse. Het is dus echt geen kwestie van "gewoon een foto opsturen".

Laten we voorop stellen dat ik tot nu toe erg blij ben met dat wat Berveling voor de gelaatkunde doet. Gelaatkunde laat weer steeds meer haar gezicht zien! Het boek van Berveling heb ik inmiddels besteld en ga er eens goed mijn neus in steken zal jullie op de hoogte stellen van mijn bevindingen! Voor degene die het ook wil gaan bestellen: het goedkoopst is het te vinden bij Ako zowel in paperback (19,95 euro incl verzenden), als ebook (stuk goedkoper).




3 opmerkingen:

  1. Hallo Peggy, je schrijft een terechte reactie op het boek van Jaco Berveling en het interview op de radio. Het is een goede zaak om licht op de geschiedenis en toepassing van de gelaatkunde te laten schijnen. Ik begrijp alleen niet goed dat een gelaatkundige, die zichzelf serieus neemt, voldoende heeft aan één enkele foto. Zo krijgt de gelaatkunde iets zweverigs en dat is het juist niet. Aan de andere kant heeft Berveling slechts één gelaatkundige benaderd. Een second opinion had wellicht meer kunnen opleveren.
    Zijn boek heb ik ook besteld; vanwege de verzendkosten bij bol.com iets goedkoper.
    Succes met je blogs. Ik lees ze met veel plezier!
    Hartelijke groet, Margot van de Plas.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De analyserende "gelaatkundige" blijkt Ank Bijvank....een.medium...cq helderziende?!?!? Dat heeft niet zoveel te maken met gelaatkunde geloof ik. Een teleurstelling dat blijkt dat er toch weer vluchtig een mening is gevormd op basis van een (op gelaatkundig gebied) niet kundig persoon... Dat vind ìk dan weer niet geloofwaardig aan Berveling...jammer....

      Verwijderen
  2. Lief van jou Margot en dank je wel. Ik waardeer jouw deskundige visie als collega zeer!!
    Groetjes Peggy

    BeantwoordenVerwijderen