maandag 26 augustus 2013

Waarom bent u een dwarsligger? Of legt u iemand liever geen vingerbreed in de weg....


Een mens bestaat niet alleen uit een lichaam met organen, botten, spieren, pezen en huid. In het menselijk lichaam zijn er nog vele onzichtbare processen gaande die ervoor zorgen dat we kunnen functioneren in het alledaagse bestaan.
Een lichaam laat zien hoe een mens in het leven staat. Het heeft een bepaalde uitstraling, een energie. Niet te verwarren met aura, want daar draait het in dit geval niet om! Het lichaam praat mee wat betreft communicatie met de omgeving, zo mooi eerlijk en zonder woorden.

De dwarsliggers

Een van de dingen die goed is waar te nemen in de menselijke energie is de mate waarin iemand weerstand biedt aan de omgeving. Binnen de lichaamstaal kennen we allemaal wel de houding met de armen in de zij. Dit versterkt de breedtelijnen van de energie, de uitstraling van het lichaam en geeft daarmee een signaal af dat voor iedereen duidelijk is: “Ik ben er klaar mee en geef niet zomaar op”.
Breedtelijnen kunnen echter ook puur lichamelijk aanwezig zijn. In dat geval heeft een persoon bijvoorbeeld een breder hoofd, een bredere nek of bredere schouders dan de gemiddelde persoon. Bij mannen, vrouwen en ook bij kleine kinderen is deze energetische dwarsheid al waar te nemen! Het is dus geen kwestie van spierballen kweken, maar de bouw van het lichaam zelf speelt de grootste rol. Neemt niet weg dat het dwarse talent, vaak de wel behoefte heeft om aan intensieve sport te doen!

De richting van de krachten

In de leer van gelaatkunde wordt de energie die de lichamelijk aanwezige breedtelijnen uitstralen ook wel elektriciteit genoemd.
De term “elektriciteit” is afkomstig uit de kraftrichtungsordnung (letterlijk de richting van de kracht) van de wetenschapper Carl Huter. Deze theorie verklaart op celniveau waarom sommige individuen deze extremere breedtelijnen bezitten. Deels is de vorming van breedte natuurlijk genetisch bepaald. Maar daarnaast is het ook onze omgeving die mede bepalend is waarom ons lichaam op onbewust niveau deze breedtelijnen heeft gemaakt die ervoor zorgen dat wij ons letterlijk zo dwars kunnen gedragen.
Elektriciteit is dus energie die zich naar buiten toe richt, waardoor wij als mens bijvoorbeeld kunnen exploderen. De energie van lichamelijke breedtelijnen zijn dus met name gericht op het plotseling veranderen van energie, het "doen".
Hoe meer breedtelijnen iemand bezit, hoe dwarser de energie kan zijn. Dit zijn personen die niet zomaar alles goed vinden en vaker tegenstribbelen en/of ontploffen dan de gemiddelde. Elektrisch gedrag kan getriggerd worden door emoties, alcohol of drugs of een overdreven kritische houding van de omgeving.  De elektrische ontlading kan zowel een verbaal als non-verbaal zijn.

Het voordeel van veel elektriciteit in een mens is dat deze mensen een grote inzet kunnen hebben, zowel lichamelijk als geestelijk. Het zijn harde werkers en knokkers die veel werk in een korte kunnen verzetten, standvastig zijn in hun overtuigingen en zich niet zomaar van hun pad af laten brengen. Ze vechten, soms letterlijk, voor hun idealen en zullen geen hand- of voetbreed wijken tot hun doelen zijn behaald!

2 opmerkingen:

 1. Bijzonder interessant stuk. Ik herken me hier totaal in en ben meteen geïnteresseerd in hoeverre er inzake de hier besproken elektriciteit 'nature' of 'nurture' is. Ik ben zelf opgegroeid met in een omgeving waar er wel meteen verteld werd wat je beter had kunnen doen en wat er fout was.

  Maar ook in mijn fysiek kan ik heel wat breedtelijnen ontdekken en herken dan ook zeer het dwarsliggen en tegelijkertijd het ergens voor willen blijven staan. Allemaal niet expliciet handig of onhandig alleen vraag ik me nu des te meer af wat stuurbaar is en wat gewoon 'is'.

  Ik zie het als mijn uitdaging om mensen beter over te laten komen op het podium, video's en alle andere vormen van sociale interacties waarbij 'exposure' een belangrijke rol speelt.

  In dat soort situaties worden mensen over het algemeen enorm gefocused op zichzelf en hoe ze over zullen komen. Het aanpassen van je eigen gedrag is iets wat als van nature aan ons kleeft maar waar je je van kunt afvragen wat dat uiteindelijk om onderbewust niveau communiceert.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Frank.
   Dank je voor je leuke reactie. Leuk hoe je erover nadenkt. Er is geen graadmeter over wat genetisch is en wat aangeleerd. Vaak is het zo dat je wil veranderen aan jezelf, waar je vanuit je basis niet tevreden mee bent/was. Het is idd een natuurlijk menselijk proces. We kunnen niet anders, maar ook hier heeft de een wat meer talent dan de ander.
   Wat betreft het exposeren van jezelf vind je de blog over introvertsie enextraversie wellicht nog boeiend.
   Groeten Peggy

   Verwijderen