maandag 5 augustus 2013

Soms kost het de kop wanneer men zijn gezicht redden wil. Schoonheid is het lot.De oude Chinese gelaatkunde, ook wel Siang Mien of Mian Xiang genoemd, is een bijzondere discipline. Het bestaat al heel wat eeuwen en ik moet bekennen, voor de nuchtere Hollander is deze leer wel een tikje ongrijpbaar.
Ofschoon zowel de Oosterse- als de Westerse gelaatkunde het karakter willen duiden aan de hand van de gelaatsvormen, heeft de Chinese gelaatkunde verder niet veel te maken met de Westerse vorm. Het grote verschil is dat de Chinese gelaatkunde het uiterlijk van een gezicht in relatie brengt met een, al dan niet, gelukkige toekomst.

“Schoonheid is het lot”

Een oud Chinees spreekwoord zegt: “Schoonheid is het lot”. Daarmee bedoelen ze dat zij geloven dat gelaatsvormen, moedervlekken, rimpels en littekens invloed hebben op het leven van een persoon omdat het gezicht nou eenmaal een afspiegeling is van de ziel. Een gezicht dat door de Chinese gelaatkunde als een “goed” gezicht wordt beschreven, is niet bij voorbaat ook een knap gezicht zoals wij dat zouden betitelen in het Westen. In de Chinese gelaatkunde gaat het niet in eerste instantie om harmonische verhoudingen, maar om afzonderlijke gelukbrengende aspecten in het gezicht zoals een vlezige neuspunt of lange oren met flinke grote oorlellen!
De oude meesters vertellen dat het karakter en de lotsbestemming van een persoon al voor de geboorte vaststaat, maar dat het mogelijk is om door inzicht, wat slimme “hulpmiddelen” en subtiele gelaatkundige veranderingen, het leven gunstig te be├»nvloeden en te verbeteren. 

Geef een twist aan je rad van fortuin

De veranderingen die de Chinese gelaatkundigen beogen, zijn niet altijd heel ingewikkeld. Een simpele manier die door hen wordt aangegeven vertelt dat het belangrijk is om op een verantwoorde manier te eten. Want ook de Chinezen zeggen dat je bent wat je eet. En dat wat je eet ook invloed heeft op je uiterlijke verschijning.
Daarnaast is het mogelijk om middels het aanbrengen van de juiste make-up of gedeeltelijke ontharing een positieve draai te geven aan minder “gunstige” gelaatskenmerken. Bijvoorbeeld bij veel te dikke wenkbrauwen die staan voor oa. onstuimigheid, familiebindingen en mogelijke problemen met de emotie woede. Gelukkig is het “shapen” van gezichtsbeharing tegenwoordig geen rariteit meer, ook niet onder het mannelijke geslacht.
Het blijft natuurlijk wel een feit dat hier enige kennis van de gelaatkunde en van de juiste technieken gewenst is. Een onervaren doe-het-zelver zou best eens roet in zijn eigen eten kunnen gooien in het geval van een te kaal geplukte, onregelmatige wenkbrauw of beschadigingen aan de huid. Ik kan er serieus verhalen genoeg over vertellen, gelooft u mij het gebeurt niet zeldzaam!
De cosmetische chirurgie is een laatste en meer ingrijpende methode. Er is in de Aziatische landen veel aandacht voor deze branche. Hierbij gaat het om het wegnemen van onheilspellende moedervlekken tot aan het veranderen van de neus en oogvorm (en jawel…dat is mogelijk…) om bepaalde levensfases in een positiever daglicht te stellen. Rest mij hierbij te vermelden dat voor veel Aziaten het Europese gezicht een schoonheidsideaal is en er dus ook om deze reden vaak tot een cosmetische operatie besloten wordt.
Bron: Plastische Chirurgie Korea

Tegenwoordig bestaan er nog steeds mensen die zich enorm hebben bekwaamd in de Chinese face reading. De bekende namen hierin zijn de Chinese Joey Yap en de Amerikaanse Jane Haner. Zij hebben veel hanteerbare informatieve boeken uitgegeven over de Chinese gelaatkunde en verzorgen workshops en opleidingen (helaas niet in Nederland). 
Het Oosten ontmoet het Westen op een hele natuurlijke en aanvullende manier. Zeker de moeite van het ontdekken waard en wie weet een kans om het leven een nog mooier gezicht te geven!


5 opmerkingen:

 1. Merkwaardig dat 2e persoon emotioneel voor ingrijpen opener is da nadien...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij het meisje zie je dat ze op de 2e foto haar mondhoeken wat omhoog staan in vergelijking met de linkerfoto. Ze staat nu misschien wat positiever in het leven?
  Bij de 2e persoon vind ik persoonlijk de eerste foto prettiger. Op de 2e foto vind ik de ogen heel onrustig overkomen, of ligt dat aan mij?

  Wederom een leuk artikel!
  Hartelijke groetjes, Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Monique, bedankt weer voor je compliment en je reactie! Het grappige is dat het allebei dezelfde dames zijn! De ene voor de operatie (links) de andere erna! Dus wat je ziet zou heel goed mogelijk kunnen zijn!De dame die je ziet heeft haar ogen laten veranderen. Zo zie je maar wat dat kan doen met een uitstraling!
  Groetjes van Peggy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als een persoon zich goed voelt straalt dat uit. Dat merken andere mensen ook weer op.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste mevroys Boetzkes,

  Zou je misschien een blog kunnen wijden aan lachkuiltjes in de wangen. Zeggen die iets over de persoonlijkheid van de drager?

  BeantwoordenVerwijderen