woensdag 2 september 2015

Kreukels? Rimpels gelaatkundig verklaard!

Vuur ogen met onder de ogen de z.g.verborgen schatten
Het programma kreukels van BNN heeft heel wat stof doen opwaaien. Niet iedereen in de wereld van bekend Nederland blijkt er aan toe om helemaal open en bloot haar "ontkreuk-methode" te delen met Sophie Hilbrand (de presentatrice van het programma) en de rest van Nederland. Er rust best nog wat taboe op. Eigenlijk best logisch gezien de kritieken die worden geuit over de mensen en de gezichten van de mensen die er géén geheimen van maken....

Ik vond het een leuk, oogopenend programma, maar hey....wat verwacht je anders van een gelaatkundige ;-). Rimpels zijn voor mij één van de meest interessante verschijnselen in een gezicht. Ze vertellen namelijk erg veel over wat zich aan de binnenkant van een persoon afspeelt!

Rimpelredenen

Een positieve oogopslag versterkt door mooie lachlijntjes
Het is voor een gelaatkundige heel interessant om rimpels te ontrafelen. Er zijn namelijk verschillende redenen waardoor deze kreukjes en krasjes op het mensenhoofd ontstaan.

De meest voorkomende reden van rimpelvorming is onze mimiek. Ons gezicht is immers één bonk met spieren en beweegt (tenminste, bij de meeste mensen) onder invloed van emoties en gedachten. Denk bijvoorbeeld aan de fronsrimpel tussen de wenkbrauw, die ontstaan wanneer je je focust, boos kijkt of wanneer je gewoon je zonnebril bent vergeten. Door vaak een bepaalde mimiek te maken met je gezicht slijt er als het ware langzaam maar zeker een vouwtje in je gezicht, om daar vervolgens te blijven zolang als je deze expressie maar blijft maken.
De lijntjes naar beneden: ongehuilde tranen
Om ervoor te zorgen dat fijne lijntjes verdwijnen bij onze zeer beweeglijke gezichtspieren kun je twee dingen doen: 1. je stopt met het maken van de mimiek die de rimpel veroorzaakt en vraagt je af daarbij waarom je dit doet (ik noem dit de mentale botox), of 2. Je laat bij een cosmetisch arts de spieren die verantwoordelijk zijn voor de mimiek een klein beetje verlammen met Botulinetoxine, beter bekend als botox. In beide gevallen zal de rimpel eruit "slijten". In meer of mindere mate, dat hangt af van de diepte en de plaats van de lijn. De BNNers die het niet prettig vinden om ervoor uit te komen dat ze botox gebruiken, kunnen wat mij betreft veel beter zeggen dat ze gewoon hebben afgeleerd om boos te kijken in plaats van dat ze zulke goede genen hebben!
Rechte denklijnen: denkniveaus doorlopen
De angst voor een "frozen-botox-face", zodat je alleen nog maar krampachtig met je mond kan lachen, is wat mij betreft voorbij. Tegenwoordig zijn de moderne cosmetisch artsen heel goed geschoold in het hanteren van minimale hoeveelheden werkzame stoffen en zie er na een behandeling eerder uit alsof je terugkomt van een ontspannen vakantie en daar 10 uur per dag hebt geslapen, dan als een emotieloos persoon.
We hebben in een leven echter niet alleen maar negatieve emoties en maken we ook expressies van geluk, zoals onze lach. Ook deze uitdrukking geeft lijntjes in het gezicht en je kan je afvragen of je er nog zo leuk uitziet wanneer deze prachtige "zonnestraaltjes"(aka kraaiepootjes) vervlakken. Misschien is het daarom ook wijsheid om in je achterhoofd te houden  dat wanneer je veel lacht, de rimpels wellicht juist wel op de juiste plaats komen.

Lijntjes rondom de ogen: observerende communicatie
Bovenstaande feiten maken dat gelaatkundigen dus rimpels kunnen "lezen". Nee, het is geen truc! We zijn gewoon goed op de hoogte van de mimiek van een gezicht en de sporen die het achterlaat. Een gezichtsuitdrukking maak je namelijk vaak onbewust en nooit voor niets. Er is een heel scala aan emoties die mensen doorleven en dus te herleiden zijn in de "ingesleten" expressie op den duur. Daarom zeg ik ook altijd dat het prima is om wat aan je rimpels te (laten) doen, maar als de interne oorzaak van het ontstaan ervan niet wordt aangepakt, komt de rimpel gewoon weer terug op zijn plek! Ik ben dus ook niet tegen het gebruik van botox, maar ben wel van mening dat er niet alleen een buitenkantje is en dat de ware schoonheid van binnenuit komt!  Hiermee komen we bij de volgende aanleiding voor het ontstaan van kreukelzones: onze gezondheid.

De spiegel van onze gezondheid 

 Piekerplooien+denklijnen: veel denken en niet altijd uitspreken
Ons gezicht is een fantastische spiegel van onze gezondheid! Het communiceert over zaken in ons lijf die niet goed lopen. De huid geeft informatie over bijvoorbeeld onze zuurstofvoorziening en vermoeidheid of stressfactoren en wanneer daar een kink in de kabel komt, deelt ons gezicht dat mee. Zo is het bij iedereen bekend dat roken een slechte invloed heeft op de toestand van onze huid. Stoffen in de rook kunnen de huid uitdrogen en zorgen voor vernauwing van de bloedvaten, zodat de doorbloeding van de huid minder goed is en er minder voedingsstoffen in de huid terechtkomen. De koolmonoxide in de sigaret zorgt voor een slechter transport van de broodnodige zuurstof door het rode bloedcellen. Ook stresshormonen laten het lichaam niet ongeschonden en versnellen de veroudering van de huid. Daar kan geen schoonheidsbehandeling of cosmetische ingreep tegenop. Ik ken zelfs professionals die ervoor passen om mensen te behandelen in het geval zij er een extreem ongezonde leefstijl op na houden of het roken niet kunnen laten. Omgekeerd heb ik ook gezien dat een persoon na een extreem stressvolle levensfase wordt opgeknapt en daardoor juist weer een stap kan maken naar een positief en gezond leven.

Naast mimiek en gezondheid hebben we dan nog het natuurlijke verloop van het ouder worden. De jonge, soepele en elastische huid verdwijnt langzaam maar zeker en het onderhuids vetweefsel in het gezicht verminderd. Gelukkig en tevreden oud worden geeft ons gelaat alweer een heel ander gezicht. Ook hiervoor geldt dat het re-hydreren van binnen uit (water drinken), een gezonde leefstijl (gezond eten, voldoende bewegen, voldoende rust/regelmaat) en plezier in je leven, je best mooi oud kunt worden met een jeugdige uitstraling, ondanks wat kreukeltje en krasjes!

“Wrinkles are engraved smiles.”
~Jules Renard
~
Tot slot wil ik alle mensen die zo moedig waren (Cor, Janine, Ilse, Claudia, Mariëtte) om spontaan hun prachtige gelaatslijnen aan dit artikel ter beschikken te stellen, hier hartelijk voor bedanken!

Heb je interesse in een analyse? KLIK DAN HIER.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten