zondag 16 augustus 2015

Gelaatkunde zoekt het vuur in jouw ogen!

De vakantie zit er voor velen weer op. Even namen we de tijd om terug te keren naar de kern van onze basis om onze batterij weer helemaal op te laden en eventuele heroverwegingen te maken die ons dagelijkse leven aangaan. Voor even dan, want veel mensen zullen herkennen dat ze na een paar weken werken de vakantie en de goede voornemens die zij daarin hadden bedacht, alweer bijna vergeten zijn en opnieuw opgeslokt worden door de dagelijkse gang van zaken. Onze basis wordt opnieuw overspoeld door dat wat de buitenwereld en onze de omgeving van ons vraagt en wij reageren daarop. In welke mate je dat doet, heeft te maken met hoe dicht je in het dagelijkse leven afstaat van je eigen basis, OF juist kan of durft te leven vanuit je hart, je kern, je basis.
Wanneer je je ware zelf kent, is het gemakkelijker om zaken los te laten. Dat wat er met jou en je omgeving gebeurd heeft met jou te maken, maar het BENT het niet. Gelaatkunde is een mooi instrument om te komen tot je basis en het accepteren daarvan. Te zien wie jouw persoon is achter dat masker en de eventuele beperkingen daarvan. Met de nadruk op "eventueel". Een masker kan namelijk ook dienen als hulpmiddel, maar dan moet je wel bewust zijn van de inzet daarvan en je dus bewust zijn van je eigen fundament.

Hoelang je jezelf gevangen houdt in je masker is deels een eigen keuze. Anderzijds heeft het te maken met het bewust KUNNEN zijn. Tijdens de consulten en de gelaatkunde workshops merk ik dat mensen steeds meer opzoek durven te gaan naar de pure essentie van zichzelf in de hoop hun masker te ontdekken en deze, in sommige gevallen, ook voor altijd af te laten. De Chinese gelaatkunde geeft hier op een hele mooie en natuurlijke manier de kans toe. Het leert een mens naar zichzelf en de omgeving te kijken vanuit de vijf elementen: vuur, water, aarde, metaal en hout. Alle elementen komen voor in alle aangelegenheden om ons heen en hebben invloed op elkaar, je kan er eigenlijk niet omheen. De elementen verbeelden de manier waarop energiestromen op elkaar inwerken.

Met een stalen gezicht

Een mooie en typerende gezegde, die duidelijk aangeeft hoe je vanuit de elementenleer naar een gezicht kan kijken. Net als je "ogen vol vuur" kan hebben of iemand "kan verbranden" met woorden. Allemaal beeldspraak vanuit een van de vijf elementen.
Gelaatstrekken kunnen heel handig bekeken worden vanuit deze natuurlijke elementen en het is verrassend gemakkelijk om te bedenken welke invloed deze elementen op elkaar kunnen hebben. Hiervoor gebruiken we twee begrippen te weten: de voedende- en de controlerende cyclus van de vijf elementen.


Voedend wil zeggen dat de elementen elkaar versterken: het hout voedt vuur, vuur schept aarde (as), aarde herbergt metaal, metaal draagt water en water voedt hout.
In de Chinese gelaatkunde hebben deze elementen dezelfde soort uitwerking op elkaar. Dit is zowel van toepassing op een persoon zelf als op relaties tussen personen onderling. Zo kan iemand met veel houtelementen stimulerend werken op een persoon die veel vuurfactoren in zich draagt. Hout wakkert namelijk het vuur aan.
In de controlerende cyclus gaat het erom dat de elementen elkaar beheersen: hout overwoekert aarde, aarde absorbeert water, water dooft het vuur en vuur smelt metaal.
Een voorbeeld hiervan is dat een persoon met veel "metaaltrekken", een houtstructuur mens (die altijd streeft naar groei) kan "snoeien" met zijn metalen bijl (zoals met scherpe woorden). Hout kan namelijk behoorlijk hard groeien onder de juiste omstandigheden en heeft af en toe een knipbeurtje nodig om mooi en gebalanceerd te blijven. Zo zie je maar, we hebben elkaar nodig, allemaal en dus allerlei mensen en menstypen. De ene kan niet zonder de andere! Het is dan natuurlijk alleen nog wel de kunst om te leren herkennen welke gelaatsvormen er horen bij welk element.

Voor degene die interesse heeft vind je hier (klikkerdeklik) nog een artikel waarin de vijf elementenleer wordt toegepast op de gezichten tweeling van de band Tangerine.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten