dinsdag 28 oktober 2014

Gelaatkunde ontmoet Annelies Aarts: een massage voor lichaam en ziel.

Zoals ik al eerder had aangekondigd, ga ik de komende weken bezoekjes brengen aan allerlei interessante disciplines die op de een of andere manier een raakvlak hebben met gelaatkunde en mij mogelijk vernieuwende inzichten kunnen brengen.
Gelaatkunde is een onderdeel van de z.g. praktische mensenkennis. Wij mensen zijn natuurlijk meer dan een gelaat, dus ook de rest van het lichaam doet mee aan het analyseren van een persoon. Het lichaam geeft naast zijn uiterlijke aspect ook veel boodschappen over de innerlijke staat, wat zowel een statisch karakter (de energie- of kiembladenleer) als dynamisch karakter (het temperament en lichaamstaal of -houding) heeft. Dat is iets waar bijvoorbeeld een fysiotherapeut of masseur naar kijkt.
Zo kwam ik uit bij een lieve vriendin van ons: Annelies Aarts. Ik noem haar persoonlijk een ware kunstenares op het gebied van massage en overige behandelingen voor lichaam en ziel. Ik mocht plaatsnemen op haar massagetafel bij Lijn vijf in Eindhoven en onderging een ontspannende hoofd/voet massage, een massage tussen hemel en aarde waarbij ik mezelf in het midden ontmoette ;-)!

Helioda en het zelfhelend vermogen

Lichaam en geest vormen in het meest gunstige geval één geheel. Toch komt het vaak voor dat er door stress, pijn of heftige negatieve emoties een kink in de kabel komt. Hoofd en hart gaan dan hun eigen weg, wat innerlijke conflicten kan opleveren waar je behoorlijk veel last van kan hebben. Binnen de gelaatkunde cursussen benadruk ik daarom ook altijd dat het niet voldoende is om alleen een hoofd te lezen, het lichaam wil ook gezien worden en te samen vormen zij een mooie sleutel tot onze innerlijke verborgen boodschappen.

Een subtiele massage kan een mooie brug vormen tussen het hoofd dat het hart tijdelijk uit het oog verloren is. Lichaam en geest vinden elkaar terug en zetten het lichaam positief aan tot zelfheling. Voor zelfheling is er nog een andere belangrijke energie nodig, de Helioda ook wel levensenergie, Chi of Ki genoemd. Helioda is ook voor een leek goed te zien in het gezicht en in de ogen. Het is het stralende wat je ziet bij iemand die gelukkig is of verliefd. Helioda doet als het ware het licht aan in je ogen, er komt een twinkel en je huid lijkt bijna lichtgevend en glanzend. Helioda-straling werkt aanstekelijk op andere mensen, als je een ander ziet stralen doet dat iets met je. Je wordt als het ware verlicht door de ander en in de praktijk blijkt dat mensen die veel levensenergie uitstralen, vaak populair zijn en geassocieerd worden met het brengen van een positieve sfeer.

Als je moe bent, ziek of verdrietig straalt het levenslicht niet meer naar buiten, maar keert zich naar binnen om zich te concentreren op innerlijke heling. Met massage wordt de levensenergie als het ware uit zijn tent gelokt. Tenminste....als de behandeling op een zachtaardige en prettige manier plaatsvindt. Dat vraagt subtiliteit en aanvoelend vermogen van de gever. De masseur die deze kunstvorm verstaat is in staat om je naar de balans te brengen tussen hemel en aarde, hoofd en hart, lichaam en ziel.
Natuurlijk is het zo dat elk mens een andere voorkeur kan hebben van massagetechniek. Dit is terug te herleiden vanuit de kiembladtheorie. Zo zal bijvoorbeeld iemand met een talent op het mesoderm, met een goed ontwikkelt bewegingsstelsel, eerder van een stevigere aanpakt houden dan iemand met een goed gevormd zenuwstelsel (het ectoderme blad). Toch mogen we niet vergeten dat in ieder individu ALLE drie de kiembladen vertegenwoordigd zijn en (daar komt ie weer...) dat wat aandacht krijgt groeit. Aandacht in de subtiele uitlokkende vorm naar het blad van de gevoelsaard zal Helioda, dat als vanzelfsprekend sterk reageert op ons zenuwstelsel, opwekken en het lichaam intern ondersteunen waar nodig.
Na een prettige massage is dit overduidelijk zichtbaar in het gezicht. Zo adviseerde ik de voetreflexologen waar ik workshops aan gaf dan ook altijd om het gezicht van hun cliënt zowel vóór, als na de goed te bekijken en (kleur) verschillen op te merken in het gelaat.

Annelies :)

Annelies bij lijn vijf
Annelies is zo iemand die bovenstaande kunstvorm van nature bezit. Vanuit haar gevoels-beweegstructuur heeft zij het vermogen zich in te voelen en haar behandeling in harmonie aan te passen aan de behoeften van de cliënt. Haar ingeschapen gevoel voor idealisme verspreidt zich prachtig in al haar werkzaamheden en gebruikt ze in haar praktijk o.a. alleen natuurlijke en zuivere producten. Annelies heeft zich gespecialiseerd in massages bij baby's en kinderen, zoals het vanuit haar structuur bij haar past. Haar fijne huid en haren verraden namelijk een sterk ontwikkeld zenuwstelsel.  Doorgaans laat ik mij persoonlijk het liefst onder handen nemen door mensen die ook kinderen behandelen, omdat ik dan zo goed als verzekerd ben van een respectvolle benadering van mijn aanwezige gevoeligheid en een subtiele lichamelijke aanpak in plaats van een behandeling als een denderende stoomwals.
Annelies heeft veel gelaatstrekken van een persoon die het vuur element in zich draagt. Haar geprononceerde jukbeenderen, scherpe binnenhoek van de ogen en puntige kin verraden haar passie en enthousiasme letterlijk aanstekelijk kunnen zijn!

Mijn conclusie is dat ik zelf keer op keer ervaar dat het nastreven van innerlijke balans een uitstraling naar buiten geeft en dat door lichaamsgericht werk op een prettige manier hieraan gewerkt kan worden. Een goede massage kan ervoor zorgen dat je het zelfhelend vermogen een positieve boost geeft hetgeen je weerstandsvermogen vergroot. Daarnaast zorgt het ervoor je gevoel weer neerdaalt in het lichaam wat leidt tot innerlijke rust met een weerglans ervan op je omgeving.
Zo vanbinnen, zo vanbuiten......

Wil je meer weten over de werkzaamheden van Annelies in Budel en in Eindhoven? Bezoek dan haar website:www.anneliesaarts.comGeen opmerkingen:

Een reactie posten