woensdag 27 augustus 2014

Waarom een gezicht boekdelen spreekt... onuitgesproken emoties en gelaatkunde

Een mooi gezegde is het: "Je gezicht spreekt boekdelen". Het heeft ongetwijfeld te maken met onze mimiek. Hoe "losser" die is, hoe meer men kan "raden" hoe iemand zich wezenlijk voelt. De een heeft nu eenmaal een betere pokerface dan de ander. (Laten we stellen dat ík daar totaal niet geschikt voor zou zijn.  :-)
Toch zijn er meerdere factoren die meespelen dat wij aan de persoon tegenover ons kunnen zien hoe de zaken er innerlijk voorstaan. Het is niet de mimiek alléén die verraad of wij emotie of  stress ervaren. Ook in het geval van lichaamstaal is ons gezicht een prachtige handleiding van onze innerlijke communicatie. Het laat veel meer zien van onze innerlijke dialogen, dan menigeen zal vermoeden.

Ik zie het aan je neus

Dat is wat mijn moeder vroeger wel eens tegen mij zei wanneer ze dacht dat ik niet helemaal de waarheid sprak, of iets achterhield voor haar. Feitelijk gezien klopt het spreekwoord met de werkelijkheid. De neus is een gevoelig orgaan. Velen van jullie zullen ooit hebben gehoord dat de neus letterlijk ietsje zwelt onder invloed van emotionele druk, zoals bij liegen. Men noemt dit soms ook het Pinokkio fenomeen. De zwelling is zo subtiel dat dit met het blote oog niet waarneembaar is. Wat wel te zien is, is de tijdelijke verkleuring die kan er optreden, wanneer met letterlijk geen lucht geeft aan een issue die een sterke interne emotie oproept. Mensen die het "moeilijk" hebben krijgen dus, heel vaak, eerst een rode neuspunt. Ik verwacht dat bijna iedereen dit fenomeen zal herkennen.

Ik blijf steeds opnieuw benadrukken dat het van GROOT belang is om naar meerdere factoren in het gezicht te kijken, alvorens een conclusie te willen trekken. Het is dus niet de bedoeling dat je gaat denken dat de buurman een chronische leugenaar is, of iemand is die nooit lucht geeft aan zijn innerlijke stressfactoren indien deze een chronisch rode neus heeft! Dat zou tot hele vervelende situaties kunnen leiden...
Er zijn namelijk altijd meerdere factoren zichtbaar in het gezicht. Om het allemaal wat "gemakkelijker" te maken vertel ik hierbij dat er naast de Westerse gelaatkunde ook nog de Chinese variant bestaat. In deze vorm van gelaatkunde beschouwt men de neus als ons gelddepot (ja echt!). En volgens de pathophysiognomie (de ziekteleer van het gezicht) vertelt onze neuspunt iets over onze maag, ons hart en onze longen.

Het is dus niet zo simpel om een gezicht op een juiste wijze te interpreteren. Daarvoor is kennis, oefening, aanvoelend vermogen en een gezond boerenverstand nodig.

Omdat ik het TE leuk vind jullie enthousiast te maken, om verder te kijken dan je neus lang is, heb ik hieronder op de foto ter illustratie wat gezichtszones aangeduid op het gezicht van Onne. Bij Onne zien de zones er normaal uit, niet rood, zoals het hoort. Het gaat hier dus alleen om de plaats in het gezicht.
De hieronder aangegeven zones reageren doorgaans snel op lichamelijk- of geestelijk stresserende omstandigheden ver verkleuring van de huid. Een aantal andere leuke en duidelijke voorbeelden zijn onze oren en onze ogen.

Met dank aan Onne (klink hier) voor het doneren van zijn foto!

Rode oortjes....

De mensen die zelf kinderen hebben, of ermee werken zullen dit herkennen. Bij vermoeidheid wrijven de kindertjes in de ogen en oren. Voorafgaand daaraan zijn er doorgaans al verkleuringen te zien: de rode oogleden en rode oren! Het wrijven komt daarna, als de roodheid toeneemt en een kriebel sensatie geeft ten gevolge van de toename van de doorbloeding van de huid op deze plaatsten. Met goed kijken kan je een kind dus een grote dienst bewijzen en zowel lichamelijke- als geestelijke oververmoeidheid voorkomen.

De laatste factor die ik wil benoemen is de rode kin die kan optreden in het geval men aan de trots van een persoon tornt, bijvoorbeeld in een gesprek waarin kritiek of feedback gegeven wordt. Een "groter" signaal dat men hierbij vaak ziet is het zogenaamde kreuken van de kin, als bescherming van het ego.

Verkleuringen in het gelaat beginnen vaak héél subtiel. Ze kunnen vluchtig zijn en komen en gaan. Maar ook heel duidelijk zichtbaar zijn en steeds heftiger kleurend.
Het is de meer dan de moeite waard om je te verdiepen in het velletje van de persoon die je tegenover je hebt zitten en je ondertussen af te vragen wat er gaande is in de andere partij. Vergeet daarbij ook niet dat ook jouw gezicht een spiegel is van je ziel en daarmee bewust of onbewust dezelfde soort informatie laat zien aan de buitenwereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten