maandag 16 juni 2014

(Op)voedende krachten: met de mantel der liefde

De titel is een hele andere dan jullie van mij zijn gewend. Dit keer geen blog specifiek over ons hoofd of gezicht maar over het grotere geheel: het menselijke lichaam.
Gelaatkunde is slechts een klein onderdeel van het "lezen" van een persoon. Feitelijk kijken we bij het maken van een analyse, in eerste instantie, naar het geheel en niet alleen naar het hoofd. Ons hoofd is het belangrijkste communicatiemiddel zoals jullie mij al vaak hebben horen zeggen, maar ons lichaam geeft ook erg veel informatie over hoe wij in het leven staan en hoe het met ons gaat.
Energie in ons lichaam is een ingewikkeld proces. Er is veel onderzocht op het gebied van ons zenuwstelsel en onze stofwisseling. Op cel-niveau is er veel energiewerking en -uitwisseling gaande, onder andere de energieën die maken dat wij een bepaald uiterlijk krijgen. Duidelijke voorbeelden, uit de praktische mensenkennis, hiervan zijn het magnetisme die lengterichtingen vormt, de elektriciteit die breedtelijnen geeft en de concentratie energie die ronde vormen maakt. Carl Huter is degene die in zijn hoofdwerk hier uitleg over geeft en noemt dit de theorie van de 10 energetische kwaliteiten de Kraft-Richtungs-Ordnung.

Je ziet er goed uit!

"Od-vormen" bij Milan (dank aan Laura!)
Deze uitlating is wezenlijk al een vorm van het lezen van een individu! Ik blijf het maar benadrukken, eigenlijk zijn wij allen de kunst van het mensenlezen machtig. We zijn ons er alleen niet van bewust. Wij nemen onbewust de energetische toestand van een ander persoon waar met behulp van de uitstraling die deze persoon bij zich draagt. Uitstraling is iets wat wij gevoelsmatig waarnemen. Wij "weten" en "zien" hoe het met iemand "van binnen" gaat. Hoe gevoeliger de persoon, hoe helderder de waarneming zal zijn.
Kinderen zijn hiervoor erg gevoelig. Zij zullen gevoelig móeten zijn want hoe jonger ze zijn, hoe meer ze afhankelijk zijn van hun omgeving. De omgeving zorgt namelijk voor hun voeding, waardoor ze kunnen groeien. Voeding voor een kind is echter niet alleen het voedsel dat zij tot zich nemen, maar een belangrijke voedselbron voor een opgroeiend kind is liefde en aandacht. Huter noemt de zachte moederlijke en koesterende energie: het zachte Od.
Het leuke is nu dat wij Od kunnen waarnemen aan een persoon! Het is geen actieve of dynamische energie zoals een beweging, maar een uitstraling die zich laat zien door de vorming van zachtheid en rondere vormen. Od straalt warmte uit, het lossere weefsel is namelijk goed doorbloed. Volgens Huter kan deze warmte een bereik hebben van 1-2 meter buiten ons lichaam. Het losse Od-weefsel neemt echter ook snel op, wat inhoudt dat het ons onzichtbaar gevoelige informatie geeft over de omgeving.
Jonge kinderen hebben veel van dit zachte losse weefsel (noem het babyvet:-) en dus is de Od factor bij hen ook erg sterk aanwezig, ze zijn hiermee extra gevoelig voor omgevingsfactoren. Daarmee hebben zij extra de bescherming van de buitenwereld nodig.

 De (op)voedende moeder 

Een zwangere vrouw wordt in de zwangerschapsperiode ook meer Od. Haar weefsel verandert en rondere vormen openbaren zich doorgaans. Naast het feit dat het lichaam zorgt voor voldoende "voorraad" die ten tijde van de bevalling en voedingsperiode nodig is, doen deze Odische vormen nog meer voor moeder en kind!
Bij het voeden, knuffelen en troosten van de baby is het omringd door de moederlijke Od-aura. Het zachte weefsel van borsten en buik geeft het kind een geborgen en veilig gevoel. Het Od, van zowel moeder als kind, wisselen harmonieus met elkaar uit in een verwarmende en koesterende energie. Deze koestering is noodzaak, zonder liefde en/of "Od-bad" zal een kind zich minder goed en veilig voelen. Dit kan zich vroeg of laat uiten in overmatig huilen en minder goed groeien. Een moeder voedt haar kind letterlijk, zowel geestelijk als lichamelijk, op.
Het knuffelen, voeden en koesteren van een kind op schoot is dus eigenlijk noodzakelijk om tot een gezond en gelukkig mens op te groeien. Ik denk dat het belangrijk is om hiervan bewust te zijn voor allen die ouder/verzorger zijn of met kinderen werken, zeker in de drukke tijden van tegenwoordig.

Od energie heeft een sterk helende invloed op het welbevinden van een mens. Ook in het geval van grotere kinderen of een volwassene is dit nog steeds van invloed. De aanwezigheid van een warmhartig persoon, of de uitwisseling van een welgemeende knuffel in het geval van ziekte of verdriet, geeft een verbindende en verlichtende werking.


~When you want your message to be heard, always speak from your heart~   
Molly Friedenfeld

 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten