zaterdag 28 juni 2014

Een aantrekkelijke persoonlijkheid: Charisma!

Twitter is voor mij een bron van inspiratie, Daar komen alle stromingen uit het leven bij elkaar. Je vindt er veel onzin, maar ook goede raad. Gooi een tweet voor inspiratie in de twitter-snelkookpan en het antwoord volgt. Zo ook voor een nieuw onderwerp van mijn blog. Vaak valt er mij een onderwerp toe, maar soms moet ik zelf opzoek naar het antwoord. Op de vraag naar een boeiend onderwerp was het antwoord uit de pan: "charisma". Een heel mooi antwoord en bijna perfect aansluitend op mijn vorige blog, die ook ging over een vorm van uitstraling, maar niets te maken heeft met de uitstraling die charisma heet!


De verzamelde krachten in de mens
Krachten heeft een mens wel meer dan één. Iedereen geeft daar zijn eigen vormen aan, ook letterlijk. De natuur vormt ons naar de krachten van de cellen, zoals u dat heeft kunnen lezen in mijn vorige blog over het uitstralende vermogen: Od. De kracht van de richting van de energie vormt alle vormen aan ons lichaam: lang, breed, rond, scherp, strak, los, stralend, opnemend.
Alle energetische krachten verzameld tot verschillende menselijke vormen
De mate waarin wij als persoon energie steken in deze vermogens, bepaalt hoe we eruit komen te zien. Ieder mens heeft mede daardoor een ander voorkomen. Doorgaans zijn dit onbewuste processen, maar deels zullen ze ook zeker bewust zijn. Bijvoorbeeld wanneer iemand niet tevreden is met zijn eigen voorkomen of uitstraling, waardoor we dingen willen veranderen aan ons uiterlijk. Afvallen is daar een simpel voorbeeld van.
Charisma is een combinatie van natuurlijke dominante aantrekkingskracht en (extraverte) uitstraling. Charisma is niet alleen iets van "grote mensen", ook jonge kinderen en pubers kunnen van nature bovengemiddeld charismatisch zijn. Het is de bijzondere gave om, letterlijk, gezien te worden en dat heeft een reden!

Mensen magneet, de magnetische mens

Eén van de krachten van de natuur die mee helpt aan charisma is die van vorming van de lengte-assen. Daarmee bedoel ik lengterichtingen in een lichaam gezien vanuit verhoudingen. Zoals lange armen, lange benen, een lang hoofd, of gewoon een lang lichaam.
In de praktische mensenkennis noemen we de vorming van deze lengterichting het magnetisme. Magnetisme bevordert de lengtegroeiprocessen en lengtegroei bepaalt mede hoe iemand door zijn omgeving ingeschat zal worden. Langere mensen worden letterlijk magnetisch voor hun omgeving en volgens onderzoek ligt een verklaring hiervoor in de evolutie van de mens. Lichaamslengte wordt onbewust en gevoelsmatig gezien als gezondheid en kracht en dus zijn wij geneigd om beter te kijken en te luisteren naar mensen met veel magnetisme, dus de langere personen. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Ook vrouwen worden als intelligenter omschreven als ze lang zijn. Een leuk wetenschappelijk abstract hierover is te vinden op de volgende link (klink hier).
Vanuit de evolutie luisteren wij instinctmatig beter naar mensen met een grotere lengte. We zien ze sneller als de eiken van onze gemeenschap. De "kleintjes" passen zich bijna automatisch aan hen aan. Handig om te weten natuurlijk voor al die "langen" dat er wel iets van hen verwacht wordt wanneer het brandalarm afgaat ;-)

Fonkelende persoonlijkheid

Charisma wordt natuurlijk niet alleen bepaald door de lengte van een persoon. Het lang zijn helpt mee, maar alleen lang zijn is niet voldoende voor een charismatische verschijning. Karaktereigenschappen zoals welbespraakte verbale kwaliteiten en het kunnen overbrengen van emotie aan een groep ondersteunen charismatisch gedrag. Temperament is als laatste een niet onbelangrijke factor. Wij zullen nu eenmaal sneller geraakt worden door een passioneel en enthousiast mens,dan door een zwartgallige pessimist. Hierbij speelt de uitstraling van onze gelaatstrekken en ook de lichaamstaal een grote rol!
"Charisma" klinkt eigenlijk zo gemakkelijk als we het woord gebruiken, maar is een smeltkroes van veel intermenselijke kwaliteiten bij elkaar en veel minder simpel dan het op het eerste gezicht zo lijkt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten