woensdag 2 april 2014

De kracht van microsignalen: in één oogopslag.

Wat vinden wij van een persoon die wij voor het eerst ontmoeten? Dat wordt vaak duidelijk in één oogopslag. Naast het feit dat wij als mens afgaan op het globale uiterlijk van een ander (ja echt...wij oordelen allen op het eerste gezicht) hebben wij te maken met een ander sterk communicatiemiddel: ons gezicht.

Het geheim van de driehoek

Wanneer wij voor het eerst kennis maken met iemand, zijn er verschillende manieren van kijken naar elkaar. Binnen een aantal seconden hebben wij de eerste mening gevormd over een persoon. Je "voelt" een klik of mogelijk zelfs een afkeer of voorzichtigheid. Binnen een aantal seconden bepalen wij bijvoorbeeld of we de persoon voor ons als aantrekkelijk beschouwen, zomaar in een donderslag. De blik van de communicatie-driehoek is hierbij een sterk middel en....geheel onbewust. Ogen en mond zijn de meest aanwezige en bruikbare tools van onze intermenselijke verbinding. Ogen verraden voor de oplettende kijker wat er gaande is achter het gezicht van een persoon. Door middel van gelaatkunde kan men aflezen aan de hand van oog- en mondvormen en de positie ervan in een gezicht, op welke wijze men zijn communicatie hanteert. Of heeft leren hanteren.

Naast de eerste indruk die een gezicht ons aangeeft speelt de taal van het lichaam een hele grote rol. Binnen de lichaamstaal is namelijk uit onderzoek gebleken dat er twee vormen zijn van deze communicatie driehoek.


De eerste is de driehoek van de zakelijke- of neutrale driehoek. Bij deze blikrichting zijn de ogen gericht op de driehoek van de ogen en het midden van het voorhoofd. De tweede vorm is die van de intieme driehoek waarbij de blik neerwaarts gaat, dus gericht op de ogen en de kin, of andere delen van het lichaam. Beiden geven een hele andere indruk bij een ontmoeting en een hele andere lading aan het vervolg in de minuten daarna.

Een les in intimideren

Gelaatkunde en lichaamstaal worden dus eigenlijk door iedereen al dagelijks beoefend, alleen zijn wij ons er niet van bewust. Of toch wel...? Ik stuitte namelijk onlangs op een filmpje van de bokser Mike Tyson dat heet "A lesson on intimidation" (voor de Ipad lezer, klik op de link)
.
Het filmpje laat zien dat Tyson bewust gebruik maakt van het spel van lichaamstaal en microsignalen. Hij "test" in de ring vóór het gevecht al of zijn tegenstander zich laat intimideren en leidt daar voor zichzelf vanaf wat zijn eigen kansen zijn om te winnen. Het filmpje is een leuke en duidelijke weergave van dat wat zich ogenschijnlijk onzichtbaar afspeelt achter een stoere blik. Boeiend en leerzaam om naar te kijken!
 
I'm a dreamer. I have to dream and reach for the stars, and if I miss a star then I grab a handful of clouds.~Mike Tyson~Geen opmerkingen:

Een reactie posten