woensdag 3 juni 2015

Wat ons lichaam ons vertellen wil. De kiembladswitch in de gelaatkunde.

Al vaak heb ik in mijn blogs gesproken over de drie kiembladen waaruit elk mens is opgebouwd. Voor degene die interesse heeft in de embryologie, is het zeker de moeite om op internet op te zoeken hoe dit fascinerende proces in elkaar zit, hoe wij tot stand komen, zomaar vanuit een paar cellen die allemaal hun eigen weg vinden en ons onze vormen geven.
Zoals jullie inmiddels in voorafgaande blogs hebben kunnen lezen, groeit uit elk kiemblad een bepaald gedeelte van een mens. Dat geeft ons bepaalde lichamelijke vormen met de bijbehorende geestelijke kenmerken. De samenstelling van de kiembladen is meestal niet evenredig. Dat wil zeggen dat het ene kiemblad wat beter ontwikkeld kan zijn dan het andere. De kiembladen worden hierbij beïnvloed door ons genetisch materiaal, omgevingsfactoren en ons bewustzijn. Kiembladen kunnen groeien en afnemen in kracht gedurende ons leven, wat maakt dat daarmee ook nieuwe en onbekende vaardigheden aan het licht kunnen komen!

De kiemblad "switch"


made by Audrey Victoria
Een van de consulten die mij in dit onderwerp de ogen heeft geopend is illustratrice Ihlja Verouden, ook wel bekend als "Illeke". Toen ik haar de eerste keer zag, had ik echt geen idee wie er voor me zat, zoals dat eigenlijk altijd het geval is. Mensen laten namelijk om allerlei verschillende redenen een karakteranalyse maken. Dat kan "gewoon" in één keer en behoeft geen vervolg omdat ik geen therapeut ben, maar mensen bewust maak van hun verschillende gezichten; hun valkuilen en talenten die zij op grond van hun menselijke structuren hebben meegekregen.

Ihlja valt op het moment van het plaatsvinden van het consult onder het mengtype van de "economisch ingestelde voeler". Met economisch bedoel ik hier niet in eerste instantie geldzaken, maar het zorgvuldig omgaan met (lichamelijke) energie om ervoor te zorgen dat niet alles meteen "op" is. Dit is zichtbaar in de rondere vormen van het lichaam en dan met name de romp. Mensen met deze structuur zijn lange termijnplanners. Ze willen genieten en houden van gezelligheid en rust.
Haar gezicht verraad met haar fijne huid, mooi gevormde gelaatstrekken, haar opnemende ogen en fijne krullende haren, een creatief gevoelsmens met een neus voor schoonheid. Met deze kwaliteiten MOET je wel goed zijn in het creëren van iets!
Opvallend is daarnaast de lengte- en breedtelijn in haar gezicht....in beweging zijn is "haar ding". En deze behoefte speelt zich in het geval van Ihlja op geestelijk EN lichamelijk niveau af. Hier ging er ineens bij mij een belletje rinkelen! Haar bewustzijn/hoofd geeft een andere boodschap (voelen en bewegen) af dan haar onderbewustzijn/lichaam (behoefte aan rust). Met de wetenschap dat het bewustzijn overwint, ligt er in het geval van Ihlja overbelasting van haar hele lichaam op de loer.

Ondertussen werd er heel wat af gegiebeld en verder NIKS gezegd door Ihlja en haar begeleidende vriendin.... Bij navraag van mijn kant komt de aap uit de mouw.... Een dik jaar geleden zag Ihja er "anders" uit. Op dat moment was ze een hele fanatieke sportinstructrice. Ze ademde de sport in alle mogelijke opzichten, wat natuurlijk een strak en gespierd lichaam met zich meebracht. Beweegvormen en spieropbouw horen bij het middelste kiemblad: het mesoderm.

Haar bewustzijn heeft het echter niet gewonnen van het onderbewustzijn. Haar lichaam ging zorgen voor de broodnodige rust die het nodig had. Ihlja's lichaam verhinderde de extreme bewegingsvormen door middel van het maken van klachten. Zodanig dat zij haar bewegingsvormen moest gaan aanpassen. Haar spiermassa maakte plaats voor de zachtere vormen: een kiemblad switch was geboren.

Kiembladen en hun talenten

made by Audrey Victoria
Het wisselen van overheersing in de kiembladen komt wel vaker voor. Meestal gebeurt dit in bepaalde levensfasen. Kinderen zijn daar een mooi voorbeeld. Denk hierbij aan het jonge gevoelige kind dat op een sport gaat en bewegingstalenten blijkt te hebben. Introvert gedrag en (over)gevoeligheid maakt plaats voor beweging en sportieve wilskracht. Hiermee gaan natuurlijk ook uiterlijke veranderingen in het lichaam gepaard, waarbij hormonale processen eveneens een belangrijke bijdrage leveren. Een ander voorbeeld is de volwassene rond het 40e levensjaar, die een heroverweging maakt van het leven en besluit om het letterlijk beweeglijke leven achter zich te laten en het gevoel meer te laten spreken. Ook hier verdwijnen de harde vormen van het lichaam en gezicht en stelt het lichaam de persoon in staat om het zenuwstelsel te gaan verfijnen en verzachten.

In het geval van Ihlja is het haar lichaam dat de eigenlijke structuur heeft opgeëist. De rust keerde weder en de toch al creatieve geest had de tijd om te groeien. Het resultaat hiervan was dat zich hele andere talenten gingen openbaren....Ihlja bleek namelijk bovengemiddeld prachtige tekeningen te kunnen maken! Binnen 1 jaar richtte zij haar eigen illustratie bedrijf op en tekent tot op de dag van vandaag dagelijks de prachtigste werken. Toeval? Of heeft de natuur hier een handje geholpen bij het vinden van een diep geworteld talent, dat hoogstwaarschijnlijk nooit de kans had gehad om te kunnen ontwaken in de bokshandschoen en de sportzaal.

Graag wil ik jullie attenderen dat de prachtige werken van Illeke ook online te koop zijn en dat deze ook in de vorm van kaarten en kinderkleding in jouw bezit kunnen komen! Voor meer informatie over Illeke's activiteiten kun je kijken op haar webpagina: http://www.illeke.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten