maandag 11 augustus 2014

Het zit gewoon allemaal in je hoofd. Jouw letterlijke twee gezichten.

Ons gezicht is het ultieme middel om zaken duidelijk te maken. Met verbale- en non-verbale communicatie hebben wij contact met elkaar. Ons gezicht bevat der halve ook heel veel informatie. Zoals de magiër Houdini zei: “Your face is my map to your life.”.
Ervaring leert dat er veel mensen zijn die het lastig vinden dat hun gezicht een open boek lijkt te zijn. Sterker nog, ze vinden het zelfs lastig om naar zichzelf te kijken in de spiegel. Tijdens consulten houd ik mensen regelmatig de spiegel voor. Zowel letterlijk als figuurlijk. Door te laten zien in de spiegel wat gelaatsvormen, lijnen, rimpels en dergelijke betekenen gaat er vaak een wereld voor mensen open. Niet zelden een wereld naar zelfrespect en aanvaarding. 

Jouw letterlijke twee gezichten

Hoe vaak kijk je zelf nou in de spiegel om verder te kijken dan hoe je haar en/of make-up zit, of om te zien hoe fris of juist moe je eruit ziet. Hoe vaak kijk je jezelf nou eens echt diep in de ogen? Je weet wel, zo héél diep "naar binnen". Hoe vaak kijk je naar de verhoudingen in je gezicht en naar de vormen van de individuele gelaatstrekken? Nou....?
En toch is er zoveel te zien. Zeker bij jezelf. Om een voorbeeld te noemen: de (grote) verschillen tussen de linker- en de rechter gezichtshelft. Elk mens heeft namelijk letterlijk en onbewust twee gezichten.

Nogmaals wil ik benadrukken dat we een gezicht altijd lezen vanuit de persoon zelf! Daar is namelijk nog al eens verwarring over. Jouw links, is dus voor de kijkers rechts! Dit is HEEL belangrijk om te onthouden en één van de grondbeginselen van gelaatkunde.

Elk mens heeft twee gezichten. (Hartelijke dank aan Claudia!)
Voor informatie over hoe jij jezelf laat zien aan de wereld kijk je naar jouw rechter gezichtszijde. Deze noem ik vanaf nu de publiekskant. Om meer te weten te komen over hoe je gevoelens zich manifesteren in je privéleven, bekijk je je linker gezichtszijde. Deze noem ik vanaf nu de privékant. Het enige wat je hoeft te doen om het te weten te komen, is een spiegel zoeken en eens ECHT goed kijken wat je daarin ziet!

De bovenstaande bewering is geen "grootmoeders weetje", maar heeft wel degelijk wetenschappelijke onderbouwing! Daarvoor gaan we een kijkje nemen in de werking van onze hersenen. 


Het zit gewoon allemaal in je hoofd....


Zoals je misschien al zal weten gaan onze hersenen gekruist te werk. Dat wil zeggen dat de linker hersenhelft zal weerspiegelen in onze rechterzijde en onze rechter hersenhelft in de linker. Beiden helften hebben hun eigen specialismen.

Een van de manieren om jezelf te bekijken, het uitvergroten van de zijden mbv spiegelen. (Met dank aan Nico!)

De functies van de linker hersenhelft, die zich weerspiegelen op de publiekskant, hebben te maken met logica, pragmatisch denken, patronen, realiteit, rekenen, wetenschap en taal.
De fucties van de rechter hersenhelft, die zich weerspiegelt op de privékant, hebben betrekking op zaken zoals fantasie, ruimtelijk inzicht, filosofie, creativiteit en intuïtie.
Hiermee laten bijvoorbeeld het onderbuikgevoel en emotionele gebeurtenissen hun sporen achter op de privékant.
Ons sociale masker zal verschijnen aan de publiekskant omdat het de rationele uitleg en uiting is van ons gevoel.

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Een gezicht "halveren" geeft snel inzicht. (Met dank aan Ine!)
In veel literatuur staat dat onze privékant gewoonlijk meer getekend zal zijn vanwege onderdrukte emoties die niet met de buitenwereld worden gedeeld. Ik ben het hier deels mee eens omdat er natuurlijk ook genoeg mensen zijn die zich zo goed kunnen en mogen uiten in hun privé leven en dus lekker in hun privé-velletje zitten! In dit geval zal juist hun publiekszijde meer getekend zijn door de druk die de wereld, zoals werk en materie, op hun legt.

Om jezelf goed te kunnen lezen kun je verschillen manieren uitproberen. Het kijken in de spiegel is een mooie stap, maar is vaak lastig omdat je gezicht zo dynamisch is.
Een duidelijk en eerlijk beeld krijg je wanneer je jezelf recht van voren fotografeert. Zo kan je duidelijk de verschillen bekijken op een "stil" gezicht. Om te zien welke indrukken jouw helften geven kan je verticaal een blaadje leggen op de midden lijn van je gezicht. Een andere nog duidelijkere, maar een meer tijdrovende, techniek is die van het spiegelen en plakken van de helften zoals jullie het kennen van een aantal van mijn analyseblogs.

Zonder "geknutsel" kan het ook! (met dank aan Marianne!)

Niet zelden is het een verrassing wat je te zien krijgt wanneer je naar je eigen afzonderlijke gezichten kijkt. Ga aan de slag en leer jezelf kennen, wordt je eigen beste vriend! Begrip voor- en inzicht in een ander, begint bij het kennen en erkennen van wie jezelf bent als persoon.


“The most terrifying thing is to accept oneself completely.”
~C.G. Jung~


3 opmerkingen:

 1. Margot van de Plas11 augustus 2014 om 13:30

  Complimenten, Peggy, voor je duidelijke en prettig leesbare informatie over de gelaatkunde. Op deze manier neem je de lezers bij de hand en begeleid je ze op weg naar meer zelfkennis en zelfinzicht. Chapeau!

  Collegiale en hartelijke groet van Margot.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Peggy,

  Ik vond het een zeer interessant artikel. Door dit artikel kwam ik op het idee om dit te combineren met mijn fysionomiek. Ik heb je artikel gereblogd op http://www.astrosanitas.be/mijn-eigen-twee-gezichten/

  Veel succes nog met je blog!

  BeantwoordenVerwijderen