dinsdag 30 juli 2013

Charme wordt beetje bij beetje ontdekt. Schoonheid valt met de deur in huis.

In de schoonheidswereld, streeft men steeds meer naar het ideale. Ons uiterlijk is datgene waarop we worden beoordeeld. Het is een feit dat men kijkt naar gezichten, we zoeken ze overal in: wolken, huizen en zelfs in boomstammen. Ons brein wordt getriggerd door een gezicht, vreemd is dat niet. Een gezicht heeft namelijk heel veel informatie over innerlijk en emotie. Onbewust trekken wij dit ons aan, zodat wij hierop kunnen anticiperen. Onlangs werd ik door een vriendinnetje gewezen op een site die van alles te vertellen heeft over dat wat mooi is, in een gezicht wel te verstaan. Dat wat wij mooi vinden is geen toeval, maar een wiskundige formule!

Gulden snede

Zoals velen weten streeft de natuur perfecte vormen na. Vormen die wiskundig berekenbaar zijn volgens de gulden snede, ook wel de gouden ratio genoemd. De gulden snede of ‘Divina Proportia’ (goddelijke verhouding) kort men af met de Griekse letter Φ Pfi, wat je uitspreekt als ‘Fie’. Het getal dat wordt weergegeven als de gulden snede, is de verhouding die een lijnstuk verdeelt in twee delen met een 1:1.618 verhouding

Er bestaat de opvatting dat het ideale menselijke lichaam volledig volgens de gulden snede verhouding is opgebouwd. Ook het gezicht is berekenbaar volgens deze formule. Volgens de gouden ratio is er een masker ontwikkeld door dr Stephan Marquardt wat staat voor de ultieme en ideale schoonheid. Het masker wordt steeds meer gebruikt in de wereld van de cosmetica, tandheelkunde en esthetische chirurgie. 

Lie voldoet in grote mate aan de vormen van Marquardt

Pas je in het masker? Dan ben je vast en zeker een knappe verschijning, of word je als mooi of aantrekkelijk betiteld! Er zijn zelfs telefoon apps beschikbaar om te checken in hoeverre je het "ideale" gezicht bezit (facedeface).

De oude meesters

De oude meester waren hiervan al lang op de hoogte en schilderden hun schilderijen gewoon, zonder bijkomstigheid van ingewikkelde maskers en computerprogramma's. Een mooi voorbeeld daarvan de de Mona Lisa, van Leonardo Da Vinci. Hieronder een heel leuk filmpje waarin dit wordt uitgelegd.


Toch blijft het mijns inziens een feit dat zichtbare schoonheid een balans is tussen het innerlijk en het uiterlijk. Opvallend is wel dat in de gelaatkunde de mensen met de mooiste en meest harmonieuze "binnenkant" ook de meeste symmetrische gelaatstrekken bezitten.

Verder ben ik toch een beetje benieuwd naar een ieder die zich waagt aan het "passen"van het masker....voor de uitkomsten en reacties houd ik me aanbevolen ;-))

1 opmerking:

  1. Leuke filmpjes! nooit zo over nagedacht. Al die vormen zijn echt terug te vinden!

    BeantwoordenVerwijderen