zaterdag 4 april 2015

Hier trekt u vast en zeker de wenkbrauwen voor op!Wenkbrauwen zijn onmiskenbaar een heel belangrijk aspect in een menselijk gezicht. Ze zijn als het ware de ornamenten van ons gezicht. Zonder wenkbrauwen lijkt het gezicht wat kaal, je krijgt het gevoel alsof je wat mist. Hele dikke doorlopende wenkbrauwen geven eerder een sterke en dominantere uitdrukking. De wenkbrauw geeft dus eigenlijk een bepaald gevoel bij een gezicht. Door wenkbrauwvorm of zwaarte te veranderen, krijgt een gezicht een hele andere indruk.


Overtuigingskracht

In de Westerse gelaatkunde heeft de wenkbrauw te maken met het overtuigd zijn van jezelf als persoon. Hiervoor geldt dat hoe dikker de wenkbrauwen zijn, hoe meer overtuiging je hebt. Wij associëren flinke wenkbrauwen onbewust met leiderschap en dominantie. Mensen met "goede wenkbrauwen" nemen wij eerder serieus dan iemand met een flinke unibrow of juist geen wenkbrauwen. De (te) dunne of hele lichte wenkbrauw laat namelijk een mate van onzekerheid en zachtheid in een karakter zien.
Omdat de wenkbrauw zich op het wenkbrauwbot bevindt, zegt het ook iets over dat waar het wenkbrauwbot voor staat: de waarneming. Waarneming is een breed onderwerp, daarover een andere blog weer meer. Ik wil het nu gaan hebben over de Chinese uitleg van het interessante bosje boven onze ogen.

Als de bladeren van een boom

De Chinese gelaatkunde zegt hele andere dingen over het gezicht dan de Westerse. Interessant is om gelaatstrekken vanuit de 5 elementenleer te beschouwen.
Water, hout, vuur, aarde en metaal laten allemaal hun sporen na in het gezicht. Het is heel zinvol om hiernaar te kijken, zeker voor de therapeuten die werken met deze cyclussen zoals acupuncturisten en shiatsu-therapeuten.

Wenkbrauwen vallen in de Chinese face reading onder het natuurelement hout. En in deze leer noemt men de wenkbrauw haren: "the leaves of the tree". Hoe meer aanwezig de wenkbrauwen zijn, hoe meer het hout element vertegenwoordigd is in een gezicht. Maar let wel…. Zoals ik altijd maar blijf zeggen dat 1 ding geen ding is, is het zeker van belang om te kijken naar alle vormen in het gezicht. Hoe meer kenmerken van 1 element je ziet in een gezicht, hoe meer het karakter van het element zal spreken.
Het hout element staat in de 5 elementenleer voor groei en verandering. Het is een dynamisch element, gericht op actie. Daarmee zal iedereen kunnen begrijpen dat een dikke en duidelijke wenkbrauw past bij een persoon met een sterke dynamische inwendige drive. Een té dikke wenkbrauw zal een “overdrive” geven van de hout eigenschappen, wat kan leiden tot snellere frustratie en ongeduld of onstuimigheid.

Het gezicht en de liefde...een liefdes paar met dezelfde oog én wenkbrauwvorm!
Het is geen toeval dat onder invloed van hormonen de wenkbrauwen richting de puberjaren donkerder en dikker worden. Ook het houtelement in een puber groeit, ze zijn immers opzoek naar hun eigenheid, hun identiteit. Ze willen actie en dynamiek, verandering en uitdaging. Daarmee komen we bij de emotie die past in de tabel van het hout element: woede.

Wanneer het hout element uit balans dreigt te raken zullen de emoties van het hout element, woede en frustratie, de kop opsteken. Opvallend is dat wij vaak zien dat vrouwen (en tegenwoordig ook steeds meer mannen) in zo’n periode gaan “plukken” aan hun wenkbrauwen. Het lijkt bijna een verkapte vorm van anger management. Als het ware snoei je wat weerbarstige scheuten van je takkenbosje, in de onbewuste hoop dat je door de bomen het bos weer zal kunnen zien en je levenswandeling op een vreedzame manier zal kunnen voortzetten.
Snoeien kan zinvol zijn in het geval van TE, maar wanneer er geplukt wordt aan een keurige wenkbrauw kan het leiden tot problemen in het houtelement, bijvoorbeeld het niet goed omgaan met innerlijke woede of het overzien van je leven op dat moment.
In plaats van snoeien kan men er voor kiezen het hout juist te voeden met water. Water staat in de elementenleer voor rust, vertrouwen en geborgenheid. Door water toe te voegen aan het hout, zal de jonge boom een gezonde groei kunnen maken en mooi geworteld, stabiel zijn groei kunnen doorzetten.

De wenkbrauw…. niet zomaar een paar of een bos haren dus. Ik zou een dag kunnen vullen over de betekenissen van deze wonderbaarlijke slingers van het gezicht. Misschien trekt u ze, na het lezen van dit stukje, OP van verbazing met de wetenschap dat UITtrekken niet altijd een beste optie is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten